Внучката на министър-председателя от времето на соца Гриша Филипов – Людмила Филипова е сред най-продаваните български писателки. Романите й вече са издадени на десетки езици.

 

По една от най-продаваните й книги – романът „Войната на буквите“ е заснет и едноименния сериал, излъчван по БНТ, който е сред най-обсъжданите вече трета седмица. 

Людмила споделя, че очаква с нетърпение да изгледа серийната екранизация до края.

 

Людмила Филипова: И аз не знам как ще свърши „Войната на буквите“, макар да съм автор на книгата 

Споделя, че тя, както и сценаристите на филма, се опитват да стигнат до младите хора, на които историята им се струва нещо скучно, защото не я разбират и не оживява в ума им. И тя като зрителите не знае как ще се развие и приключи сериалът, защото е гледала само първите три епизода.  

 

Азбуката ни има история, но съхранява и памет, която ни е направила народ и съхранила такъв през вековете. В нашите земи са създадени не една, а цели пет азбуки, както се развиват и корените на една от най-старите цивилизации в света – Дуранколашката.

На базата на задълбочените проучвания, които прави се стреми книгите й да поднасят нова информация, знания и хипотези. Неслучайно византийският император в онази епоха е бил готов на всичко, за да спре налагането на българската азбука, тъй като тя носи памет и знание, и възпира чуждоезичната асимилация.

 

След всичко, което изчела по темата за управлението на цар Симеон, а след него и на Баян Магосник, решила, че тази епоха, с тези исторически лица може да бъде предадена по интересен и епичен начин. търсила силен образ, какъвто е Баян, в който да могат да се припознаят и младите, както и запомняща се любовна линия, каквато е тази между Баян, царица Ирина и цар Петър.  

 

Людмила Филипова е категорична, че трябва да познаваме азбуката си, за да може да я защитаваме.

Накрая издава, че доколкото е наясно след третия епизод филмът става още по-силен. Заключава, че трябва да помним историята си, а ролята на филмите и книгите е да напомнят за нея и да й вдъхват сила, емоция и цвят.

Източник: Уикенд