Според мълвата има недоказано психично заболяване

Тези дни стана ясно, че мъжът, отправи на два пъти закана да убие бившия парламентарен шеф Ива Митева и майка й – 23-годишният Любомир Яков, не бил добре с главата.

Заплахите срещу Митева бяха отправени през миналата есен.

От прокуратурата съобщиха, че той е бил осъден само на 7 месеца лишаване от свобода заради заканите си.

На практика обаче Яков вече е на свобода, тъй като е бил въдворен в ареста още миналата есен и вече е изтърпял наказанието си.

Любопитни разкрития по случая с душманина на Ива Митева

През миналата седмица той е подписал споразумение с прокуратурата, в което е признал вината си. Споразумението е получило одобрение от съда.

Душманинът на Ива Митева е декларирал, че повече няма да се доближава до мобилно устройство или компютър. Той е подписал и предупредителен протокол да не доближава разградската юристка по какъвто и да било повод.

Припомняме, че през миналата есен за по-малко от месец, Любомир Яков отправи двукратно заплахи за убийство към Ива Митева и майка й.

Тогава той се закани и да застреля лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от Митева обаче, той не се почувствал застрашен от заплахата, изпратена по електронната поща.

Първият път, в който Любомир отправя закана към Ива Митева е на 2 септември миналата година. Тогава той изпратил мейл до правосъдното министерство, който гласял, че ще убие Митева и ще отреже главата на майка й Пенка. В допълнение посочвал, че знае точния й адрес в Разград.

Тогава Митева не скри, че е силно притеснена от заплахите към нея и семейството й. Тя е била информирана за тях от служители на НСО.

Въпреки това тя бе категорична, че не е необходимо охраната й да бъде усилвана.

Само няколко часа, след като случаят стана публично достояние, 26-годишният Любомир Яков бе арестуван от ГДБОП. Той е с адресна регистрация в с. Красново, Карловско.

Тогава баба му обясни, че внукът й изчезнал от къщи още на 2 септември и не скри, че често й създавал проблеми – мамел, лъжел, крадял, отправял терористични закани.

За Любомир стана ясно, че е полусирак, а баща му излежава 20-годишна присъда в Гърция за наркотрафик.

Няколко дни след ареста му, Любомир бе пуснат на свобода, за да бъде закопчан отново след поредната порция заплахи към Ива Митева, отправени месец по-късно.

Втората заплаха към нея била отправена по имейл до правосъдното министерство на 24 октомври 2021 г. В нея Яков писал, че ще я убие и допълва, че има пистолет. На същия електронен адрес изпратил и заканата си, че ще застреля Бойко Борисов.

Видно е, че от онзи момент до миналата седмица, 26-годишният Любомир е прекарал повече от седем месеца в ареста, преди да се признае за виновен на 10 юни и да се споразумее с прокуратурата.

Той е получил „скромната“ присъда от съдиите заради мнението им, че едва ли има намерение да изпълни отправените закани. Според неофициално твърдение, младият мъж има психични отклонения, но не е бил освидетелстван.

Преди три години той бил съден за телефонен тероризъм, след като заплашил, че ще взриви гарата в Града под тепетата.

От миналата година пък Ива Митева е с охрана от НСО. Тя й се полага не само заради заплахите, а и в качеството й на зам.-председател на 47-то НС.

Източник: Уикенд