Сред най-актуалните имоти за платежоспособните българи се оказват къщите в затворените комплекси. Цаните им обаче продължават да растат стремглаво и за да стане цифрата по-приемлива, инвеститорите започнаха да намаляват квадратурата.

 

Така например в първата половина на настоящата година броят на къщите в комплекси достига 1 700. Квадратурата е паднала от около 435 кв. м. през 2020 г. до 375 кв. м. към днешна дата.

Напоследък строителите прокарват нова модна тенденция – да предлагат т. нар. „вертикален апартамент“ - с по-компактни стаи, редуцирани като големина коридори и двор. Почти всички комплекси се строят по южната дъга на Околовръстен път, Бистрица и Панчарево. Предприемачите се фокусират върху самостоятелни или редови къщи с малък двор, като този тип имот остава най-популярен. Около 1200 сделки с такива имоти се сключват за година, но бумът дойде по време на ковид пандемията, когато много семейства решиха да купят имот с двор, за да не се затварят между четири стени и да имат възможност за „хоум офис”.

 

Проблемът, както при всички имоти, остават пълзящите нагоре цени – с 45% са поскъпнали къщите в комплекси от 2020 г. насам.

 

Ако тенденцията продължи, предприемачите рискуват да видят сериозен отлив от тези имоти и да се наложи да търсят локации с по-евтина земя за строителство. Брокерите по недвижимости прогнозират, че оттук нататък, строителите ще продължат да се разпростират върху още по-отдалечени локации от града, защото в големите градове почти всички площи са застроени. Засега продължава истерията около южните райони, които в последните години са най-апетитната локация.

 

Причината е близостта на планината и природата, добрата пътна и обществена инфраструктура и лесният достъп с автомобил и градски транспорт. В последните години се наблюдава и увеличена активност в Югоизточна София – около селата Герман и Лозен, поради комуникативните им локации и по-ниските цени на поземлените имоти.

 

Клиентите над средно ниво започват да търсят и къщи с технологични решения и зелени зони, които са с особено приятна среда за живеене. Къщите в комплекси обаче са продукт за отбран таргет, като цената на имот от 300 квадрата е около 700 000 евро. По-големите къщи с двор доближават 800-900 хил. евро, особено в по-атрактивните локации.

Източник: Уикенд