Лео Кадели, самоопределил се като невероятен благодетел и рицар на доброто, изглежда ще се окаже поредният тарикат, който върти срамни афери с даренията за изпаднали в беда хора – по подобие на злополучните измамници от „Хелп Карма“, които успяха да превърнат благотворителността в успешен личен бизнес. В публичното пространство напоследък се появяват все повече обезпокоителни сигнали за дейността на албанеца.

 

Лео водел двойствен живот и имал собствен аршин за всеки човек, който срещал в житейския си път. Това твърдят хора, които по една или друга причина са му се предоверили, а след това горко са съжалили за даденото доверие. Подведени и опорочени от лъжите разкриват в специално създадена интернет страница „Излъгани от Лео Кадели“ истории за измамени деца, старци, граждани в неравностойно социално положение, имотни сделки и събиране на средства за фондацията на проспериращия бизнесмен, чийто бизнес всъщност никой не знае какъв е.

Те недоумяват как сериозен мъж, на средна възраст, може да публикува на страниците си сърцераздирателни истории и да се хвали как помага на бедстващите, но в същото време да ги ругае, псува и обижда, когато ги среща на живо, да ги гони от домовете им, да обяснява, че неговият Господ нямал общо с техния и така нататък.

 

Лео Кадели – поредният измамник ала „Хелп Карма“?

Сред потърпевшите от своеволията му имало дори дарители, които го „напуснали с 200" щом разбрали, че е лицемер, който гледа единствено собствените си облаги. Стотици хора са в потрес от добре работеща схема – изпаднали в беда българи били настанявани в жилища, ремонтирани с даренията, събрани от Кадели. След 3 години били изгонвани и принуждавани да си търсят нов покрив, защото благодетелят им продавал къщите на цени, двойно и тройно по-високи от цените на покупката.

 

„Човекът блокира всеки, който му задава неудобни въпроси в групата му във фейсбук „Приятели помагайте”, защото явно крие нещо. Знае се, че преди години е съден за трафик на хероин, говори се, че над него има чадър, защото се познава с хора от властта, с прокурори, адвокати. Въобще имал свои хора навсякъде. Никой не можел дори с перце да го докосне. Изключително е хитър и опасен, но зад усмивката му се крият куп дяволи. Работи по много странна схема. Набира дарения за строеж на жилища уж за нуждаещи се. Настанява ги в тях. Задължително ги кара да се снимат заедно и публикува сълзливи постове. Но минават 2-3 години и им показва вратата. Продава жилището и не става ясно какво се случва с парите.

 

Правили сме му скрити записи. Пазари се, увърта, обещава, парадира с познанства. Къде да покажем тези записи и дали са доказателство за измамите му?!  На всички ни е ясно, че няма как един албанец, който обяснява, че е израснал в бедност и голямата му мечта била да яде филия с лютеница, изведнъж да се замогне внезапно и да стане едва ли не милионер. Официално не работи нищо, но върти големи суми, строи, купува, продава, владее животите на доста бедни българи, които сами попадат в капана му, защото не могат да се грижат за себе си.

 

На всички в групата ни прекипя от поредната му кауза – закупуване на апартамент за 90 000 лева, който да бъде използван от двама братя – единият инвалид, за живеене. Момчетата се свързали с Кадели посредством интернет страницата му. След седмица той ги посетил на живо, запознали се, разказали му премеждията си, снимали се. После актьорът от сериала „София ден и нощ“ публикувал снимките им и започнал да събира средства с техните лица за своята фондация. Момчетата си мислели, че Лео ще ремонтира жилището им и ще останат да живеят в него. Той обаче искал да ги премести в бъдещия апартамент.

 

Отказали да се местят, защото били свикнали да са там, където са израснали – близо до Монтана. Лео водел със себе си няколко момчета, които по традиция се влачели с него из страната. Той заплашил братята, че нищо няма да направи за тях, ако не се преместят в апартамента в столицата. Натъртил на факта, че са неблагодарни и си заслужават мизерията. В отговор те казали, че Господ гледа и всичко ще му се върне някой ден. На финала обяснил: „Да, но моят Господ е различен от вашия. Вижте моят Господ – добре живея. Вижте сега вашия Господ – харесва ли ви как, живеете?" После си тръгнал заедно със свитата си. Историята не свършва дотук. Лео заснел бащата на децата, който е алкохолик и съден от тях за домашно насилие. Пред камерата той споделил, че децата му са боклуци.

 

Сами виждате за какъв умен и пресметлив човек говоря, който с пари прави чудеса, ала така изопачи историята сред последователите си във фейсбук, че всички оплюха децата. Той се изкара герой. Каза, че го изгонили като куче с камъни“, пише жена, която дълго време е била в подкрепа на благотворителността на Лео, но от известно време е силно разочарована. Дамата се притеснявала, че той може да й навреди по някакъв начин, ако застане пред медиите, защото наистина имал силни връзки, а и парадирал с познанства в подземния свят.

 

Тя и още няколко други будни граждани снимали клипове с острия език на албанеца, който не си поплювал и псувал, когато нещо не му изнасяло. Притесненията идвали от факта, че някога той бил съден за разпространение на хероин. Фондацията му разполагала с няколко буса, които непрекъснато били в движение. Обикаляли всички съседни държави и никой нямал идея какво правят, когато ходят в чужбина. Имало хора, които се тресели от страх пред Лео.

 

Хитрият албанец благотворител в интернет имал един имидж, но в живота – съвършено друг. Той си падал по скъпите коли, мотори, къщи, пътешествия, като се представял за скромен човек с още по-скромни възможности. Очевидци твърдят, че карал кола за 300 000 лева, без да има официално и ден трудов стаж и без да е ясно какъв точно бизнес има всъщност.

 

Отделно битуват съмнения как се харчат парите на дарителите. Каузата за братята Иво и Андрей, които някога работили на строежи в София например събрала хиляди дарители. Проблемът им така и не бил решен…

Източник: Уикенд, crimesbg.com