Преобладаващата част от владиците са склонни да подкрепят Варненския митрополит Йоан за бъдещ патриарх в случай, че болестта на дядо Неофит се развие и последва фатален край. Това става ясно от разкритията, направени от духовници, добре запознати с настоящата ситуация в ръководството на Българската православна църква.

 

Кроткият и благ Йоан, който публично не се е замесвал в скандали, говори разумно и не използва груби и необмислени изрази, както някои от другите митрополити. Варненският владика е умерен в изказа си, не е конфликтна личност и по време на разгорещени спорове в Синода винаги търси компромиса, разказват запознати.

 

Състоянието на патриарх Неофит остава тежко и той продължава да е във ВМА. Негово Светейшество лежи в болница от два месеца и половина, като близо десетина дни Синодът държа в тайна от хората, че архиереят е приет там в тежко състояние. Едва седмици по-късно с половин уста владиците признаха, че 78-годишният патриарх води тежка битка за живот и призоваха българския народ да се моли за изцелението му. Вече два месеца във всички епархии у нас се провеждат молебени за здраве на дядо Неофит.

 

Тревожните сигнали за здравето му накарали всички членове на Светия Синод спешно да проведат няколко неофициални срещи помежду си и да обсъдят кои трима владици евентуално биха били кандидати за патриаршеската корона. Засега се очертават две силни кандидатури – на владиците Йоан и Николай. Формално трябва да има и трети кандидат като това може да са Наум Русенски и двамата митрополити с име Григорий – Търновски и Врачански.

 

Любопитното е, че Йоан, Николай и Наум са връстници – и тримата са на по 55 години. Според устава на БПЦ с тайно гласуване и с мнозинство от две трети от членовете на Светия Синод, т.е. с 10 гласа, Синодът избира трима митрополити – кандидати за патриарх. Те трябва да са навършили 50 години и от поне 5 години да са владици.

В момента ръководството на църквата се състои от патриарх Неофит и от 13 митрополити, а 14-ият митрополит – Сливенският, се очаква да бъде избран на 18 февруари, след като 84-годишният Йоаникий почина. Така деветима от тринайсетимата митрополити формално отговарят на условията да са кандидат-патриарси. Четирима от сегашните членове на Синода автоматично отпадат от битката, тъй като или са под 50 години, или нямат 5-годишен стаж като владици.

 

Повечето митрополити били склонни да подкрепят умерения и компромисен Йоан пред скандалния Николай, който е крайно недолюбван от духовните си събратя в Светия Синод. Въпреки че е владика от 17 години и има силни позиции в църковните, политическите и обществените кръгове, Николай има твърде скандална слава, свързан е с Русия и олигарсите и затова останалите членове на Синода не биха искали църквата да избира спорна личност за патриарх.

А и досегашната традиция от 1963 г., когато се възстановява Българската патриаршия, е начело на православната ни църква да бъдат избирани личности с безспорен авторитет. Такива са тримата досегашни патриарси – Кирил, един от основните спасители на българските евреи, Максим и настоящият Неофит. Според църковни източници със скромното си поведение Варненският владика Йоан напълно се вписва в тази традиция.

 

Светското име на ямболията е Иво Иванов. Преди да завърши Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет, той завършва музикално училище в родния си град и свири отлично на флейта. Макар че учи в Московската духовна академия и там защитава докторат по богословие, страни от силното проруско лоби в църквата. Лично патриарх Максим го прави архимандрит, а по-късно Йоан става и викарий на Негово Светейшество.

 

Епископът е избран за Варненски и Великопреславски митрополит през декември 2013 г. след трагичната смърт на митрополит Кирил, който се удави в морето.

Смъртта му и досега е обвита в мистерия, макар официалното медицинско заключение да опровергава тази версия. Сегашният Синод показа, че се обединява зад Йоан, като го назначи да ръководи временно овдовялата Сливенска епархия и го натовари да организира изборите за нов владика.

 

Според запознати, дядо Николай бил бесен от този развой на събитията, но вече нямал голям ресурс да въздейства на братята си да предпочетат него.

 

Николай Пловдивски, по-известен като Николай Ролекса заради скъпия златен часовник, който носеше като млад митрополит, не е удобен за патриарх за повечето духовници и миряни, твърдят запознати. Твърде много факти от биографията му и от поведението му го правят неизбираем за патриарх, въпреки ширещото се мнение, че има големи шансове да наследи дядо Неофит. За разлика от по-старите членове на Синода, Пловдивският владика няма досие и не е бил ухо на Държавна сигурност. Но пък баща му е работил в комунистическите тайни служби и е ръководил взвод в червените барети – т.нар. Специално поделение за борба с тероризма.

 

Докато отбива военната си служба, Николай изпълнява престижната длъжност – радист, като

вероятно е бил уреден за това от баща си. После учи богословие в Софийския университет, както и в Московската духовна академия. Изборът му за владика през 2007 г. е съпътстван от скандал, защото Богдан Кръстев, президент на фондация „Св. архангел Михаил“, обявява, че като младеж духовникът е бил лекуван в психиатрията на 4-ти километър в София.

 

През годините владиката непрекъснато демонстрираше под мантията си скъпи аксесоари – освен „Ролекса“, той носеше ризи със златни копчета. Сред греховете на владиката е, че раздаваше на кило несъществуващи в църквата архонтски титли на спорни личности, като „червения“ олигарх и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов и оръжейния търговец и дългогодишен издател на партийния орган на БСП в. „Дума“ Петър Манджуков. А върхът на сладоледа е, че Николай Пловдивски е доста близък с руската посланичка Елеонора Митрофанова, а тя често му гостува в Пловдивската митрополия и ходи с него на различни събития. Напоследък владиката се опитва да се дистанцира от руската си връзка и да демонстрира евроатлантическа ориентация, като клейми войната на русия срещу Украйна и зове за мир между двата православни братски народа. Историята обаче помни, че още с пристигането си като посланик в София, Митрофанова отиде на крака при Николай, а той я дари с икона на Света Богородица.

Източник: Уикенд, crimesbg.com