Случилата се смъртоносна катастрофа край Аксаково на 17 май с джип на НСО, който превозваше лидера на ПП – Кирил Петков, който се намира в предизборна кампания, далеч не е единственото скорошно пътно-транспортно произшествие с представителен автомобил на висш политик, предизвикано от държавни гардове, шофиращи като джигити.

 

В началото на месец май чисто новият брониран „Мерцедес“ S класа, превозващ президента на България Румен Радев, е претърпял пътен инцидент край София и сега се ремонтира тайно, без от НСО да са информирали медиите. Според запознат луксозното държавно возило на стойност малко над 1 милион лева се е блъснало с микробус, а по време на катастрофата нито държавният глава, нито съпругата му са се возили в блиндирания мерцедес.

 

Щетите по лимузината на Румен Радев са минимални, но въпреки това колата ще бъде ремонтирана дълго време, тъй като се чакат части от Германия. Твърди се, че катастрофата между скъпия държавен мерцедес и микробус, превозващ охладено месо, е предизвикана по вина на шофьора от НСО, който предприел рискована маневра по изпреварване, но движещ се в отсрещното платно автомобил принудил държавния гард да набие рязко спирачки и да се удари в задницата на микробуса. Сблъсъкът с тежащия над 3 тона „Мерцедес“ на Румен Радев по чудо не е преобърнал микробуса и не се е стигнало до жертви.

 

Заради блъснатия луксозен германски автомобил на Радев президентът временно се придвижва с друго немско возило – БМВ 750, ескортирано от джип „Тойота Ленд Круизър“.

Преди дни държавният глава пристигна със „старото“ беемве за откриването на летния туристически сезон в Несебър и пред насъбралите се журналисти беше категоричен, че въпреки зверската катастрофа с убит човек и тежко пострадала пътничка няма никакво намерение да извършва промени в управлението на НСО.

Държавната служба за охрана се ръководи от приближения до президента генерал Емил Тонев, който беше назначен с негов указ на 21 август 2020 г. и оттогава събира множество упреци за поредица от неадекватни действия на служителите си.

 

По ирония на съдбата сред най-яростните критици на Емил Тонев е Кирил Петков, който се возеше в джипа на НСО при катастрофата с убит човек край Аксаково. След смъртоносния сблъсък до Варна, Петков защити гардовете на НСО, но не съумя убедително да отклони обвиненията, че използва държавен автомобил, охрана и гориво, за да извършва предизборни обиколки из страната.

 

Катастрофата с джипа на съпредседателят на „Продължаваме промяната“ се разследва от Военна прокуратура, но стигна и до ДАНС, след като беше положено ново асфалтово покритие на пътния участък, където джипът на НСО удари и уби друг шофьор. Заради прясно положения. асфалт не може да бъде извършена автотехническа експертиза с колко километра в час се е движил държавният автомобил в момента на сблъсъка. Пътни експерти предполагат, че джипът с Кирил Петков се е движил с над 140 км/ч. и макар да е имал предимство, буквално е връхлетял върху Аудито на разклона за Аксаково, без починалият 63-годишен шофьор да успее да го види и реагира.

 

Що се отнася до тайно ремонтиращия се след претърпяна катастрофа блиндиран „Мерцедес“ на Румен Радев, то возилото за над 1 милион лева беше доставено на НСО от Германия само преди 3 месеца заедно с още две бронирани машини, предназначени за председателя на Народното събрание и за премиера. Луксозните возила разполагат с най- високата възможна защита в съответствие със световния стандарт VРАМ-ВRV и издържат на куршуми, както и на взривове с гранатомети по покрива, пода и страничните врати. Мерцедесите бяха осветени от белоградчишкия епископ Поликарп, но молитвите му за безаварийна возия на държавните мъже явно не са били много силни и искрени, шегуват се в МВР.

Източник: Уикенд, crimesbg.com