Босовете на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев са напуснали Дубай тази есен, където се укриваха месеци наред след акцията на прокуратурата срещу действащото от София без финансов лиценз дружество за търговия с дигитални финанси и са се установили за постоянно в Торонто, Канада, разкриват доскорошни служители в дружеството им.

 

Внезапното напускане на Дубай от страна на Тренчев и Кънчев се е стояло в средата на октомври, броени дни след като Софийски градски съд отмени европейските им заповеди за арест, издадени от прокуратурата. Вместо към Стария континент обаче, криптоаферистите са се озовали в Канада, като според неофициална засега информация и двамата са се сдобили с канадски паспорти.

 

Твърди се, че Коста Кънчев и партньорът му Тренчев са си купили тузарски апартаменти в Мисисага – част от административния район на Торонто, най-големия град в Канада и център на провинция Онтарио. Предположенията на техни служители са, че босовете на Nехо ще отворят в Канада ново дружество за криптотърговия и чрез подставени лица ще се опитат отново да навлязат на американския пазар. На 19 януари т.г. Тренчев И Кънчев, както и дружеството им за търговия с дигитални финанси Nехо, се сдобиха с 5-годишна забрана от федералната Комисия по ценни книжа и борси в САЩ да оперират на територията на Америка, а на компанията им беше наложена глоба от 45 милиона долара, която беше одобрена от прокурорите на 8 американски щата – Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт.

 

Криптоаферистите от NEXO се преселиха в Канада

В България Кънчев, Тренчев и съдружниците им в Nехо Калин Методиев и Траян Николов са обвинени за участие в организирана престъпна група, пране на пари и за банкови и застрахователни сделки, довели до значителни вреди и неправомерни доходи. Според обвинението групата е действала от началото на 2018 г. на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия и Кайманови острови, като е била създадена с цел да върши различни престъпления, сред които пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. В хода на разследването стана известно, че през Nехо са минали близо 80 млрд. долара оборот за 5 години, а дружеството държи в портфейла си биткойни и други криптовалути на обща стойност почти 3 милиарда долара. Обвинителният акт срещу босовете на Nехо все още не е внесен в съда, а прогнозите са, че прокуратурата ще удължи срока на разследването, което официално трябва да приключи до 12 януари 2024 г.

 

Според мълвата, която усилено се носи в IT  бранша, бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и партньорът му Коста Кънчев вече обмислят промяна на името на компанията си, тъй като след забраната на Nехо да оперира в България са загубили голяма част от клиентите си и изпитват трудности за привличането на нови инвеститори. Твърди се, че в Дубай двамата са имали проблеми с арабски инвеститори и заради това предпочитали да напуснат Емирството, макар да разполагат с имоти за милиони долари там.

 

„Дори името на дружеството да бъде променено, то отново няма да може да оперира в САЩ. По-вероятно е Тренчев и Кънчев да създадат нова компания за търговия с дигитални финанси в Канада и чрез подставени лица отново да се опитат да навлязат на американския пазар“, предполагат запознати с методите на чевръстите финансови въжеиграчи.

 

Неотдавна за Торонто са заминали и съпругите на двамата аферисти, като според мълвата Теодора, която живее на семейни начала с Коста Кънчев, е родила момиченце преди месец в Канада.

 

Половинката на Антони Тренчев – миската Ваня Пенева, пък е в напреднала бременност и се очаква всеки момент да роди второто си дете от някогашния депутат и настоящи криптоаферист.

 

Красивата Ваня Пенева, носителка на короната „Мис България “, също е въвлечена в мащабната схема за пране на пари и финансови измами на Nехо, като според ангажирани с разследването босовете на компанията Коста Кънчеви Антони Тренчев са купили имоти на стойност над 150 милиона евро в Париж, Кан, Лондон, Виена, Ню Йорк и Дубай през 2021 и 2022 г. Първоначално повечето от имотните сделки били сключвани на името на офшорни компании с подписа на Мис България Ваня Пенева.

 

Впоследствие имотите били прехвърляни на други офшорни дружества с цел замитане на следи. Въпреки съществуването на данни, че покупката на престижните имоти е финансирана с пари на клиенти, депозирали средствата си в криптовалута при Nexo, до този момент няма данни баровските имоти извън граница на Кънчев, Тренчев и Ваня Пенева да са установени и запорирани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com