Купувачите са в недоумение от цените на кренвиршите – не стига, че отдавна са символ на некачествен и долнопробен колбас, а цените им не спират да хвърчат нагоре. Към момента те се търгуват на цена между 15 и 18 лв./кг., а тези на уж по-качествените марки надхвърлят дори 20 лв./кг., което е пълен абсурд.

 

Същевременно цифрите за пържолата, без значение дали ще заложите на котлет или вратна, са значително по-ниски – между 12 и 14 лева. Единствено овкусените са с по-висока цена и достигат 18 лв./кг.

Купувачите се жалват, че за да купиш килограм кренвирши на цена от 13-14 лв., трябва да ги хванеш на промоция. Така например популярната марка „Тандем“, която се смята за белег на високо качество, струва толкоз с намалението, докато редовната им цена надхвърля двайсетачка.

Малко по-евтини, са марките „Леки“ и „Кен“, които могат да се открият на цена 15-16 лв.

Абсурдът е пълен, предвид твърденията, че кренвиршите реално се пълнят с месни отпадъци, или както стана актуално да се смята – правят се от „рога и копита“.

 

Според експерти в 100 гр. кренвирш се съдържат не повече от 15 гр. протеин, което автоматично означава, че количеството месо вътре е много под 100% и клони към 60-70%, тъй като 100 гр. свинско месо съдържа около 23 гр. протеин.

 

Производителите всъщност признават, че кренвиршите не са от 100% месо, а в кренвиршите на „Кен“ се съдържа едва 11 гр. протеин на 100 гр. продукт, което автоматично означава, че в тях има не повече от 50% свинско месо, изчисляват експертите.

 

Купувачите пък се питат защо на пазара няма производител на кренвирши, който да ги продава със 100% свинско месо на тези високи цени и логично допускат, че най-вероятно съществува картел.

Източник: Уикенд