Килърите-2“ вършееше из София основно през първото десетилетие на настоящия век. Освен с убийства, бандата се занимаваше и с обири. Именно за един такъв членовете на криминалната група бяха осъдени.

Става въпрос за кик-боксьора Мартин Антов и Владимир Янев – Вальо Бореца. Това са лидерите на бандата. Те измисляли престъпните схеми, раздавали заповеди и делели плячките.

Престъпната група иначе се състоеше от 11 човека. Като подчинени на гореспоменатите се явяват Валери Александров – Дабата, Иван Илиев – Ванко Волуешки, Николай Стойков – Куфара, Христо Христов – Бордежото, Жечо Белясин, Димитър Георгиев, Цецо Мечката и Карамихов.

На 5 април 2012 г. започва краят на „Килърите-2“. Тогава те обират столична банка. Към тях се присъединил и Емил Милев, който им доставил оръжия. Той и още един човек от бандата нахлули в банката в 09:25 ч. Милев поразил с един удар охранителя, а другият насочил пистолета си към всички останали.

Охранителят Цветомир Горчев и още двама служители били заставени да влязат в офиса на директорката. След това насочили пистолетите си към главната счетоводителка Анна Филева, прескочили плота и задигнали 215 хил. лв., след което изчезнали. Всичко това се случило само за 3 минути, защото паник бутонът бил натиснат в 09:28 ч.

Планът им е бил добре отработен, тъй като те нахлули минути след като инкасото донесло парите. Това означава, че са проучили кога в банката идват големи суми.

Антов получи 6 г. затвор, но не такъв късмет има Вальо Бореца. Той получи от съда 7 г. за този обир, но вече излежава и 17 години за опит за убийство.

През 2007 г. Мартин Първанов – Марто Лудия бе прострелян пред мол на бул. „Стамболийски“ с цели 4 куршума, но въпреки това бе спасен в „Пирогов“. Зад това покушение се оказа, че стои именно Вальо Бореца.

Килърите-2“ бе разбита през 2013 г. Бандата бе заподозряна за три убийства. Това на известния крадец Йордан Цонков – Джиджи, когото разстреляха на 22.01.2009 г. с „Калашников“ в ж.к. „Люлин“. Другите убийства са на Кочо Михайлов – Чочо Дебелия от 2010 г. и на Цветан Пантов от 2006 г.

С осъждането на Вальо Бореца за още 7 години зад решетките се слага край на всички надежди на „Килърите-2“ да се съберат отново. Дали затворът ще ги вразуми и ще започнат да си изкарват хляба по честен начин или отново ще търсят лесния път, предстои да разберем.

Източник: Уикенд