Очаква се значително поскъпване на т.нар. дрешки бърза мода заради нова екотакса върху текстила. Предполага се, че още от следващата година производителите на текстил ще плащат налог, подобно на компаниите, които произвеждат електроника и автомобили и това разбира се ще се отрази на цената за крайния потребител, която със сигурност вече няма да е толкоз ниска.

 

Целта на новите правила е да се намали количеството отпадъци, генерирани от индустрията. Таксата е един от компонентите, тъй като в подкрепа на директива за отпадъците е записано, че държавите от ЕС, трябва да осигурят разделно събиране на текстил за повторна употреба и рециклиране. Данни в доклада сочат, че в Европа 75% от изхвърлените дрехи, са все още годни за употреба, независимо, че са определени от собственика като ненужни.

 

Актуалните правила ще засегнат облекла, аксесоари, одеяла, спално бельо, завеси, шапки, обувки, матраци и килими, включително и стоки, които съдържат текстилни материали като кожа, възстановена кожа, каучук или пластмаса.

 

Според статистиката в световен мащаб рециклирането на текстила към момента, е по-малко от 1%, всяка година в общността се изхвърлят 12.6 млн. тона текстилни отпадъци.

Шефът на Българската асоциация за текстил и кожа Йордан Беловодски потвърди, че таксата ще се отрази на бизнеса, ако се плаща изцяло от него и допълни, че ще причини трусове, които ще засегнат най-вече вносителите на дрехи втора употреба.

 

За момента размерът на таксата все още не е ясен, но според Беловодски ще вдигне цените на дрехите, тъй като е вид косвен данък. Новият налог няма да се отрази на производителите, които основно работят за външния пазар.

 

На световния пазар в последните години се отчита свръхпроизводството в бранша и стихийно увеличаване на отпадъците. У нас за последните 10 години продажбите на облекла са нараснали с 40%, а скокът в количествата текстилни отпадъци е с над 50%. Така

годишно се изхвърлят повече от 100 хил. тона дрехи и битов текстил. Защо се случва така – облеклата стават все по-евтини, бързо се продават и бързо се сменят, а евтината мода се следва масово. Дрехите стават все по-достъпни и търсени от потребителите, като почти всеки купува повече тоалети, които се носят по няколко пъти, след което се изхвърлят, сочи доклад по поръчка на Българската асоциация „Кръгов текстил”.

 

Щандовете с дрехи, които струват по 5, 10 и 20 лева са вече обичайна гледка в търговските центрове. Материалите са евтини, но кройките са в крак с модните тенденции, затова се и купуват. Въвеждането на екотакса обаче може да вдигне цената им с по 10-12 лв. на бройка, която  за повечето от тях означава двойно увеличение.

 

Бързата мода обаче вече е световен проблем, защото става един от най-големите замърсители на околната среда в глобален мащаб поради прекомерното производство на дрехи, които се изхабяват само за месец или два. Така текстилната индустрия вече заема четвърто място сред замърсителите след хранителната, строителната и мобилната.

 

В ЕС вече има държави, които са въвели екотаксата – Франция, Швеция, Унгария и Нидерландия. В процес по приемане са Литва, Латвия, Германия, Италия и Словакия. Първи са френските производители, които от 2007 г. финансират разходите за разделно събиране, сортиране, рециклиране и окончателно оползотворяване на отпадъци, генерирани от произведени от тях продукти. От началото на тази година Швеция последва примера. В Белгия се прилага принципът на доброволно финансиране на разходите за текстилни отпадъци от страна на производителите.

 

Мерки, насърчаващи реално кръговия подход, вече са въведени и в други европейски държави. Пример за това е Нидерландия, която е постигнала над 45% разделно събиране на текстила спрямо общия пуснат на пазара. Във франция процентът е 38, а в Австрия – 20.

 

Законови изисквания за разделно събиране обаче действат само в 2 държави от ЕС – Франция и Естония. До края на тази година и България е длъжна да създаде система за разделно събиране на текстила. Към момента това все още не е напълно регламентирано като механизъм и разделното събиране и третиране на текстилните отпадъци се извършва от частни организации на пазарен принцип.

Източник: Уикенд