Централата на КТБ, разположена на площад "Гарибалди" в София, се предлага за продажба на търг. Началната обявена цена е относително ниска – 17,5 милиона лева. Огледите на имота ще се провеждат в продължение на 4 дни като крайният срок е 20 юни, а предложенията ще бъдат отворени на следващия ден – 21 юни.

 

Кой ще купи прокълнатата сграда на столичния площад „Гарибалди“?

Предмет на търга, обявен от синдиките на фалиралата КТБ обаче, не е директно самата сграда, а фирмата "Евробилд 2003", която притежава ипотека върху имота. Въпреки това, върху централата на КТБ има забрана от КПКОНПИ (Комисията за защита на конкуренцията), което означава, че в бъдеще съществува вероятност да бъде отнета в полза на държавата. Освен това, сградата носи мрачна репутация и е наситена с негативна енергия. Площта на имота е значителна – 4 930 квадратни метра, така че ако бъде продадена на началната цена, това би означавало около 1720 евро за квадратен метър – изключително ниска цена за такава централна локация.

 

В момента бизнес имотите в идеалния център на София се продават на цени между 3250 и 4800 евро за квадратен метър, в зависимост от състоянието на сградата, което е поне двойно повече. Според имотни експерти, централата на КТБ може лесно да бъде продадена за сума двойно по-висока – около 35 милиона лева.

 

Заради хипотетичната възможност КПКОНПИ един ден да поиска имота обаче, той се води в графата „рисков” и надали ще се намери инвеститор, който да плати повече от 22-23 млн. лв. за аристократичния банкерски дом. Освен това статутът на паметник на културата, който има сградата на КТБ връзва много повече ръцете на  бъдещия собственик. Той не би могъл да я преустройва нито вътрешно, нито външно,  без съгласието без съгласието на Националния институт за паметници на културата и на практика тя може да се ползва само за целите, за които е създадена, т.е. за банка.

 

Сградата, която е обявена за паметник на културата още през 1978 г., е била дом навремето на Българската търговска банка на славния Атанас Буров. Тя е построена преди 100 години по проект на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден-днешен е запазено оригиналното бюро на банкера. Казват, че боса на КТБ Цветан Василев много обичал да сяда на него, където подписвал най-успешните си сделки.

 

Всъщност именно трагичната съдба на банкера Атанас Буров е причината сградата да получи мрачна слава в средите на едрия бизнес.

Както е известно от най-богатия човек преди 9 септември, след идването на комунистите, Буров е арестуван и тикнат в затвора, където малко по-късно умира. Още тогава се понася слух, че сградата е прокълната, тъй като Буров придобива терена, на който я построява, мамейки бедна вдовица. Съсипана от мъка, че е ограбена от мастития баровец, жената умира само след година, като преди това проклина Буров, и всички бъдещи обитатели на сградата.

 

След 10 ноември мястото е купено от предприемача Иван Евлогиев, който настанява тук централния офис на неговата Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Трезорът бързо трупа клиенти и се превръща в един от водещите в страната. Банковата криза през 1996 г. обаче не подминава и МБИР. Тя фалира и лицензът й е отнет, а Иван Евлогиев почти повтаря съдбата на Атанас Буров – той е арестуван и съден за финансови гешефти. Скоро излиза от затвора, но е напълно разорен.

 

В новия век сградата попада във владение на Цветан Василев. Приятели тогава му казват, че сградата е прокълната и носи много лош късмет на този, който реши да я купи. „Това са суеверия за глупави бабички!”, репчи се Цветан Василев и гордо се настанява зад бюрото на Атанас Буров. Всички помним какво се случи с КТБ, която рухна през 2013 г. заради мегаломанските амбиции на собственика си. Предстои да видим дали ще се намери смелчага, който да даде милиони за красивата, но прокълната сграда на столичния площад „Гарибалди“...

Източник: Уикенд