Центърът на София е претъпкан с коли и за да се паркира, трябва да се върти с часове из задръстените малки улички. Едва ли има шофьор, който да не си е патил от това. Въпреки грандиозните обещания на кметството от години, досега така и не е направен нито подземен, нито многоетажен гараж в столицата.

 

Затова пък има и късметлии, които притежават вътрешни дворове и могат да оставят колите си по всяко време на деня и нощта. Такъв шанс са извадили и на ул. „Гургулят” 21. Обитателите на старата кооперация, вдигната през 40-те години, преди време решават да превърнат вътрешния си двор в паркинг.

 

Кой контролира вътрешните дворове в столицата?

Изграждане е силна дума за техния импровизиран градеж, понеже дори не е извикан багер да подравни терена. Нахвърляни са плочи, върху които сега са накацали колите. А понеже съсобствениците притежават равни части от земята, разпределят и що-годе, без много разправии, местата на импровизирания гараж.

 

По-точно да му мислят обитателите на по-ниските етажи, понеже вместо цветя и храсти, сега гледат задниците на лъскави автомобили.

При това преустройство на двора, освен че е изрязана зеленината, за да не пречи на разрасналия се паркинг, тарикати от съседната долепена сграда на „Гургулят” 19 така ремонтират апартамента си, че добавят още едно помещение към двора.

 

Пред недоумяващите съседи обясняват градежа си много практично. При дъжд водата се изливала в мазетата им, а сега си решили проблема, като вместо тераса, си направили цяла стая. Резултатът от тази строителна иновация, за която, разбира се, няма никакви документи и съгласуване с общината, е логичен. Водата вече се е преместила на гърба на „Гургулят” 21. Там, дори при най-малък дъжд, се образуват огромни локви, понеже, докато е правен импровизираният паркинг и докато от съседната сграда са разширявали жилищната си площ, никой не е помислил, че трябва да има канал за оттичане на водата.

 

Според съседите, понеже дворът си е техен, могат да правят каквото си поискат. От общината пък едва ли някой ще тръгне да проверява какво се гради във вътрешните дворове. Пострадалите от етажната собственост, понеже ще се наложи да плащат скъпи ремонти на наводнените основи на „Гургулят“ 21, вече пишат жалби до ДНСК. Предстои да видим дали някой ще им обърне внимание.

Източник: Уикенд