Дунавските градове у нас, са превзети от гигантски комари.

 

Към момента най-трагично е положението във Видин и околията, където хората се чудели как да се оправят, с нахалниците, влизащи дори през най-фините комарници. Хвърчащата

напаст хапела денонощно, а най-потърпевши били малките деца и възрастните хора.

 

Комари мутанти атакуват България

При някои от хлапетата ухапванията водели до страшни подувания, налагащи лекарска помощ.

Възрастните пък се оплакват, че не могат да спят, защото непрекъснато нещо ги щипе. Твърдят, че не помагат дори включените в контактите апаратчета за борба с различни насекоми.

 

Причините за комарното нашествие според видинските общинари и фирмата, която предварително поела ангажимента да води битката с летящите неприятели били дъждовното време, резките промени в температурите, високото ниво на Дунав и по-малките реки и канали, вливащи се в него. 

 

Заради подпочвените води се оформили огромни биотопи, които нямало как да бъдат пръскани. Обработката била срещу ларви и възрастно имаго на комари. Служителите отбелязват, че първите битки започнали още в края на май, но резултат няма.

 

При някои хора водят до алергични реакции, изразяващи се в огромни червени подутини, съпроводени със силен сърбеж. Повечето козметични препарати, които продават под формата на кремове и лосиони, не помагат. Човек може да изпръска цял флакон и пак ще бъде нахапан. Оцетът, който е стар метод за борба с нахалниците, също е престанал да помага.

В този ред на мисли по всяка вероятност се е появила нова порода комари мутанти, които са устойчиви на препаратите.

 

 В Лом положението също е потресаващо, там също не може да се спи от крилатите. И там

общинарите се кълнат, че са платили на фирма да пръска, че има подписан договор и работниците съвестно са пръскали по градинки, паркове, зелени площи и не само. Пръскали дори няколко, но такова нашествие от комари не помнят. Надяват се със спирането на дъждовете комарите да намалеят в жегите.

 

Не по-различна е ситуацията с комарите и в Русе. Никой обаче не е наясно как да се пребори с нашествениците, а сърбежите от ухапване продължавали повече от две седмици и дори ставали рани. Хората обаче са категорични, че пръскането трябва да продължи, макар общинарите да се жалват, че цените на препаратите са скочили тройно, че дори четворно. Хората се надяват общината все пак да намери средства, за да могат да живеят спокойно и припомнят, че комарите пренасят редица опасни болести.

 

Най-вредни били комарите от рода „Aedes albopictus", изключително разпространени из Европа. Те водели до заболявания като денга, зика, жълта треска, както и вируса на западнонилската треска.

 

Говори се, че трябва да бъдат стерилизирани чрез радиация. Имало институт във

Виена, Австрия, където извършвали подобни неща. Преди години в Кипър имало нашествие на комари. Справили се с помощта на виенския институт, където веднага била установена „породата” на гадинките”, обяснява русенецът Михаил Петров.

Източник: Уикенд