На прага на новия сезон зимните ни топ курорти Банско, Пампорово и Боровец очаквано вдигат цените и на нощувките и по пистите. Несъмнено тази зима снежната ваканция на всеки мераклия да отдъхва сред природата или да кара ски ще излезе по-скъпа.     

За момента все още не могат да бъдат посочени конкретни цифри, предвид факта, че сезонът не е стартирал (ще започне на 17 декември), но е повече от ясно, че тази година белият спорт ще е истински лукс. Очаква се и поскъпване на лифт картите. Въпреки високите цени хотелите по ски курортите на този етап са запълнени на 50-60%.
В зависимост от категорията на хотела нощувките се движат между 60 и 300 лева.

И в трите ни големи ски курорта - Банско, Боровец и Пампорово, вече тече трескава подготовка, а очакванията са за един по-силен сезон. Вече започна профилактика на лифтовете и съоръженията. А от бранша пресмятат новите цени на услугите.

Сметките показват, че с около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в зимните ни курорти тази година. Увеличението ще се движи между 11 и 30 на сто - в зависимост от типа на хотела, категоризацията и местоположението. Все още концесионерите калкулират и цените на лифт картите, но вероятно и при ски услугите ще има ръст тази зима, 
По-малко от месец преди старта на ски сезона, ранните резервации в планинските курорти вече бележат ръст. 

И след две тежки за туризма зими, тази година хотелиери и концесионери с оптимизъм очакват новия сезон на пистите. „Засега ранните  записвания и резервации ни обнадеждават и ни карат да смятаме, че сезонът ще бъде още по-добър от сезона през миналата година. Очакваме около 10% ръст на гостите от всички пазари”, казва Благовестка Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец.

„Вече започват и ранните резервации – за Нова година вече почти места няма в Банско. Имаме вече запитвания – още от лятото, от чужди пазари, което е индикатор за това, че има раздвижване на туристическия сектор и ски туризма”, каза Кирил Зашев, хотелиер от Банско.

„Доставки, горива, заплати, ток, енергийни ресурси – всичко това, събрано на едно, дава една крайна цена, която всеки месец е различна и е трудно да я предвидим”, споделя изпълнителният директор на фирмата концесионер в Пампорово Мариян Беляков. Затова и тази зима ски ваканцията ще е по-скъпа, категорични са и хотелиери, и концесионери.

Хотелиери в Чамкория посочват, че ако миналата година почивката е струвала 2 700 лв., то тази ще е 3 200 лв. едва ли за някого е изненада фактът, че преобладаваща част от клиентите са чужденци.                         
Източник: Уикенд 
 

Колко ще ви излезе ски ваканцията тази зима?