Остават няколко дни до Св. Валентин, което предполага, че романтиците отдавна са подготвили изненадата за половинките си.

 

Тазгодишният 14 февруари също ще мине под знака на инфлацията – празникът излиза с около 20% по-скъпо. Въпреки галопиращите цени на всичко, заведенията и хотелите са пълни за февруарската любовна дата, отчита браншът на хотелиерите и ресторантьорите.

 

Колко излиза Св. Валентин?

И тази година по традиция мнозинството залагат на подаръци, бижута, специални вечери, шоколад и цветя. Най-търсени остават цветята и в частност розата. Покупката им представлява между 80 и 90% от общите покупки на букети за празника.

Към днешна дата една роза се търгува на цена между 8 и 15 лв. в зависимост от сорта и големината й. Екзотичните орхидеи, които нямат аналог се харчат между 35 и 40 лв., което ги превръща в истински шампиони в цените.

 

Напоследък се наблюдава съживяване на интереса към белите шоколади, хората търсят нови, любопитни и оригинални комбинации. Но и те не са подминати от инфлацията, още повече предвид факта, че суровините идват от Третия свят, а разходите за транспорт се покачиха драстично.

 

Бижутерите също се радват на засилен клиентски интерес, тъй като немалко мъже избират именно този романтичен празник, за да предложат брак на половинката си. Те обикновено търсят скъпоценни камъни и годежни пръстени. Предпочитани са бижутата с по-голям обем като гривните и големите скъпоценни камъни, търсят се и класическите. Цените им са между 2 и 3 000 лв.  И при бижутата скокът на цените е с около 20%.

 

Прави впечатление, че тази година офертите от луксозните заведения и спа хотелите, са двойно повече в сравнение с предходни години. Търсенето на романтични пакети е стартирало през втората част на януари. Хотелиери и ресторантьори оправдават високите цени с покачените цифри на етикетите на храни и напитки, както и на труда. Въпреки солените цени, интерес не липсва и почти всичко е разпродадено за предстоящия Св. Валентин.

 

По първоначални прогнозни данни българите ще похарчат за романтичния празник над 5.4 млн. лв.

Източник: Уикенд