Диетолозите отдавна предупреждават за вредата от колбасите и че е най-добре да стоите далеч от тях. Има и едно малко уточнение обаче – саламите и луканките са вредни най-вече за възрастните потребители.

 

Колбасите и кренвиршите в търговската верига са истинска отрова

Те са богати на сол и хранителни добавки и нанасят тежък удар върху черния дроб и панкреаса на хората в напреднала възраст, алармират диетолозите. Експерти са категорични, че никой производител не казва истината за обработеното месо. Хората с високо кръвно и сърдечни проблеми трябва да забравят категорично за иначе вкусните мезета.

 

Ако не можете да се откажете от тях, е добре поне да сте наясно с някои правила. Когато купувате варени мезета сравнете реалните условия за съхранение с допустимите. Температурата в хладилника трябва да е между 0 и 6 градуса. Ако продуктът е опакован без вакуум, трябва да сте наясно, че срокът му на годност е по-кратък.

 

Вареният колбас трябва да е еластичен и без кухини, да има цвят от розово до светлорозово, а консистенцията да не съдържа бучки и очевидни цветни петна. Четете внимателно надписите върху етикета. За съжаление напоследък колбасите масово са пълни с вредни съставки. В тях е позволена и употребата на редица Е-та. Разрешени са и стабилизатори, и регулатори на киселинността и хранителни фосфати, увеличаващи вискозитета на каймата, подобрители на вкуса и аромата и редица други вредни добавки.

 

Добре е да избягвате добавката Е-536, която е слабо токсична, но производителите на колбаси, които не са в съответствие с изискванията, могат да я използват като емулгатор.

Изводът е ясен – внимателно четете етикетите, за да сте наясно точно какви Е-та ще атакуват организма ви и дали изкушението си заслужава.

Източник: Уикенд