Във времената на криза и нестабилна икономика преобладаващата част от потребителите са свили покупките до минимум и изчисляват как да спестят някой лев за черни дни. Поради тази причина никак не са малко нашенците, които търсят алтернативно пазаруване.

Купувачите залагат все по-често на стоки втора употреба, а онлайн шопингът процъфтява заради изгодните цени.

 

Заради това магазините „втора ръка“ не само, че не изчезват, а все още се налагат на пазара, категорични са маркетолозите. Някои са превърнали пазаруването на употребявани дрехи в хоби поради факта, че намират качествени нови или запазени маркови продукти на половин цена.

 

В следващите редове ще ви разкрием кои са стоките, които бихте могли да си позволите да вземете „секънд хенд“, ако не можете да си позволите нови:

 

ДРЕХИ

Повечето купувачи нямат възможност да подновяват гардероба си със скъпи и модни облекла. Смяната на сезоните и промяната на тенденциите провокират постоянно пазаруване на дрехи. Магазините и сайтовете за дрехи втора употреба заливат потребителите с огромно разнообразие от марки – от най-масовите до най-скъпите. „Секънд хенд" магазините също се научиха да държат ниво и отдавна не предлагат облекла в лош търговски вид. Тъкмо втора ръка дизайнерски дрехи може да си купите изгодно само с няколко клика или пък във физическите. магазини.

 

ДЕТСКИ ДРЕХИ

Всеки родител се стреми детето му да бъде облечено добре. Малките растат твърде бързо и е трудно да купувате дрехи и обувки постоянно, особено когато реално ги носят само 2-3 месеца. Особено при бебетата купуването на дрехи е безсмислено, защото се обличат едва по няколко пъти. Затова наред с тези с етикета може да се снабдите с много добри дрешки от специализираните сайтове за обяви и магазини втора употреба, където се намират и нови, и много запазени. Това ще ви спести сериозни средства, които може да заделите за по-сериозни придобивки – мебели за детската стая, нови играчки или да спестите някой лев за банкова сметка на детето.

 

МЕБЕЛИ

Несъмнено всеки мечтае да обзаведе дома си от реномирана мебелна къща или да направи поръчка по свой избор, но това коства огромни средства. Когато основната подредба е факт и ви се налага да поосвежите дома си, пробвайте да купите дивани, масички и секции втора употреба, особено ако са добре запазени.

 

В магазините за мебели втора употреба можете да намерите уникални скринове, библиотеки и маси, които да подхождат добре на дома ви и няма да ги видите във всяка къща. Най-голям джакпот ще ударите, ако успеете да купите старинни мебели на добра цена, с които да придадете уют и характер на интериора в дома си. Друг вариант да купите мебели втора употреба е от сайтове и групи, в които потребителите продават. Мнозина продават евтино мебели, които са купили необмислено, или просто няма как да бъдат вградени в съответния дом. В интернет се продава всичко, което не върши работа, така че поогледайте сайтовете за продажби. Така ще спестите доста пари, а може да се натъкнете на находка.

 

СПОРТНО ОБОРУДВАНЕ

В случай, че искате да изглеждате атрактивни в чудесен спортен екип във фитнеса, не тичайте веднага във фирмените магазини в мола. Клинове и бодита се продават и в сайтовете за разпродажби, където мнозина предлагат екипи, които са с по-малък или по-голям размер. Ако пък искате ски оборудване, а ще се качите на ски за първи път, едва ли си заслужава да отделите огромен бюджет. Нова екипировка, която гълта сериозни средства, си струва да вземете, ако вече сте напреднали и ще се качвате на планинските писти всеки сезон.

 

Затова, когато опитвате нов спорт, заложете на употребявана екипировка. Освен че има много места пред спортните стадиони, където от години се продават ски, обувки, очила и всякакви аксесоари, сайтовете също предлагат всякакви възможности. Така че, ако сте аматьор, поразровете в интернет.

 

ИНСТРУМЕНТИ

Ако не сте професионалист и не ви се налага да правите ремонти през ден, спокойно може да заложите на комплект употребявани инструменти. Чукът си е чук, без значение дали ще го купиш за 20 лева в магазина или за 10 от някого, който е решил да си разчисти гаража. Ако ви се налага да се снабдите с инструменти за дома, потърсете в сайтовете за обяви и така лесно ще спестите средства, които можете да инвестирате в нещо, което си заслужава да се купи ново – като бормашина например, която при всички случаи ще ви струва поне стотачка.

 

КНИГИ

Несравнимо е удоволствието да си купиш хубава нова книга от книжарницата. Ако четете много и искате да добавите някое издание към колекцията си у дома, тогава си заслужава. На сергиите и в антикварните книжарници обаче се намират добре съхранени издания на изключителни книги. Във фейсбук в групите за размяна на книги също може да се натъкнете на истинска находка. Така винаги ще имате ново заглавие под ръка, а може и да намерите нови приятели.

Източник: Уикенд