Климатологът проф. Георги Рачев винаги намира интересен начин да поднесе най-новите открития на световните учени пред студентите си. Причината, поради която го наричан климатолог №1 у нас е, че няма природно явление, за което да не може да даде логично обяснение.

 

Що се отнася до потопа в Царево, специалистът коментира, че подобен ад се случва веднъж на 50 или 100 години. За случилото се на 5 септември климатологът посочва, че наистина е уникално, защото е необходимо да се създаде специфична климатична обстановка, осигуряваща непрекъснат достъп на топъл и богат на влага въздух.

 

Климатологът проф. Георги Рачев: Подобен ад се случва веднъж на 100 години – 12

Причина за това станало ниското атмосферно налягане, което уж си било стандартно. Така топлият въздух бил принуден да се издигне нависоко, за да се охлади, а излишната влага от него пада на земята под формата на проливен, тропичен дъжд. В резултат на това се стигнало до почти 12-часовия валеж с висок интензитет.

 

Друга причина за трагедията, засегнала материално над 4000 души и отнела живота на четирима, е липсата на суходолия. За разлика от нас, Турция и Гърция много държат на тях. Именно чрез тях дъждовната вода се оттича към морето. В България обаче голяма част от тях ги няма, тъй като отдавна са превърнати в парцели и са разпродадени. А когато водата няма къде да се оттече, тя винаги си намира път.

Източник: Уикенд