Кирил Петков ще е най-вероятният кандидат за кмет на София, който ПП ще издигне на предстоящите местни избори през есента.

 

Няколко независими източника твърдят, че кандидатурата на експремиера и лидер на ПП, вече е обсъдена с коалиционния им партньор ДБ, като лидерите на десните Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, също са подкрепили номинацията му.

 

Кирил Петков се гласи за кмет на София?

Само преди дни името на Кирил Петков неофициално беше споменато като най-вероятния български кандидат за еврокомисар, който да замести на поста напусналата Брюксел Мария Габриел. Твърде вероятно е обаче председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да

наложи вето върху кандидатурата на Кирил Петков и България да остане без еврокомисар до изтичането на мандата на Европейския парламент, който е през лятото на 2024 г.

 

„Кирил много трудно ще бъде назначен за еврокомисар, макар да е имало предложение именно той да замени Мария Габриел. Другото спрягано име от България е на Христо Иванов. Най-вероятният развой на събитията е България да остане без европейски комисар.

 

Според функционери от „Продължаваме промяната“ идеята Кирил Петков да бъде кандидат за кмет на София се е зародила още след парламентарните избори, тъй като по време на изтощителните преговори между ГЕРБ и „Промяната“ за съставяне на редовно правителство е станало известно, Че в партията на Бойко Борисов има огромна съпротива срещу даването на министерски пост на харвардския възпитаник.

 

„За Кирил Петков беше предвиден постът на вицепремиер с ресор Шенген и еврозоната в кабинета на Николай Денков. Яростната съпротива на ГЕРБ обаче осуети назначението му“, признава депутат от ПП.

 

Вариантът Кирил Петков да бъде общият кандидат на ПП и ДБ за кмет на София е изникнал на преден план и след съставянето на кабинета „Денков“ с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Социологическо проучване, поръчано от „Промяната“ показало, че партията губи огромна подкрепа от симпатизантите си заради колаборацията с ГЕРБ, но не в София, а в провинцията.

 

Кирил Петков може да спечели изборите за кмет на София, но само ако е обща кандидатура на ПП и ДБ. Издигането му все още се пази в тайна дори от функционери на двете партии. Съвсем доскоро се смяташе, че на предстоящите мести избори кандидатът за кмет на София на ПП и ДБ ще е милионерът Васил Терзиев, доскорошен изпълнителен директор на софтуерната компания „Терелик“. Ветото върху номинацията му обаче неочаквано е дошло от лидерите на ДБ Христо Иванов и ген. Атанасов, които са на мнение, че мултимилионерът Терзиев е неразпознаваем за столичани и е много вероятно да изгуби битката за кметския стол.

 

Той беше един от спонсорите на предизборната кампания на ПП. Той и съдружникът му от „Терелик“ Светозар Георгиев се оказаха от IT експертите, за които ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г.

 

Тогава Светозар Георгиев дари 80 000 лв., а Васил Терзиев – 50 000 лв.

Вътрешна социология, която партията поръчали установила, че той не би могъл да спечели изборите. Една от причините е, че има състояние от над 150 милиона евро – да, напълно честно изкарани пари и с платени данъци, но в бедна държава като България огромното му богатство би могло да бъде използвано срещу него и да се правят неприятни внушения.

 

Навремето именно това спъна кандидата за кмет на София – банкерът Венцислав Йосифов, който загуби от Софиянски. По същата причина и Марешки не успя да стане кмет на Варна.

България не е Америка и тук богаташите са недолюбвани, коментират политически анализатори.

 

„Почти сигурно в, че Кирил Петков ще бъде кандидатът за кмет, който ще бъде издигнат от „Промяната“ и ДБ. Засега обаче съществуват противоречия кои да водят листата за общински съветници. Има няколко предложения, като най-обсъжданите имена са на Трайчо Трайков и на Борис Бонев“, разкрива функционер от „Продължаваме промяната“.

 

Според думите му около кандидатурата на Кирил Петков за кмет на София нямало разногласия между лидерите на ПП и ДБ, тъй като на последните парламентарни избори тази пролет в столицата за коалицията ПП-ДБ гласуваха 44% от избирателите.

 

Междувременно Борис Бонев вече не крие раздразнението си от факта, че  няма да бъде подкрепен от ПП-ДБ на местните избори. Лидерът на „Спаси София” преди дни заяви, че е силно смутен от ротационното управление на демократите с ГЕРБ и даде да се разбере, че неговата формация няма да се превърне в смокинов лист за корупцията в Столична община, разцъфтяла по време на управлението на ГЕРБ и Фандъкова.

Източник: Уикенд