На 14 юни в рамките на „София прайд филм фест“ ще е премиерата на първия български игрален филм на гей тематика.

Филмът „Любен“ на режисьора Венци Костов е заснет в копродукция с Испания и е бил излъчен там още през лятото на м.г. Световната му премиера пък е била на 8 юни м.г. в мексиканския град Гуадалахара като от екипа твърдят, че продукцията е била посрещната с овации. В България обаче близо година след това не се намират разпространители, които да се наемат да покажат „Любен“ в кината у нас. Той не е продуциран с публични средства от България.

 

Засега киноверигите се въздържали да прожектират филма и вероятно освен премиерата в Дома на киното, филмът щял да има още няколко прожекции, но нямало да намери широко разпространение, твърдят запознати. Двете главни роли се изпълняват от Димитър Николов и Божидар Асенов.

Николов е сред младите звезди на Народния театър, актьорът участва в много представления, има и редица роли в киното. За Божидар Асенов, който е от ромски произход, тазироля в киното е дебют. Той е фризьор, а една от мечтите му е била да бъде актьор. Той е в особено близки отношения с режисьора на продукцията Венци Костов, който от години живее в Мадрид.

 

Сред българските имена в актьорския състав на филма са и звезди като Стоян Радев, Димитър Баненкин и Стефан Денолюбов. От испанска страна във филма участват Антония Сан Хуан и известният актьор Рамон Ескинас.

 

Сюжетът на филма разказва за любовта между българско и ромско момче в планинско село, сковано от предразсъдъци.

27-годишният „ Виктор (Димитър Николов) има чудесен живот в Мадрид с партньора си Хосе. Връща се в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Докато преоткрива баща си и селския начин на живот, той неочаквано намира любовта в лицето на Любен – 18-годишно ромско момче. Въпреки различията и конфликтите около тях, Виктор и Любен намират убежище един в друг. Между героите на Димитър Николов и Божидар Асенов има и няколко еротични сцени. В една от тях, която продължава няколко минути, 18-годишното ромско момче Любен обладава българчето Виктор.

 

„Любен“ вече е показван на фестивали в Чили, Испания, Словения. Носител е на наградата за най-добър филм на Международния ЛГБТ фестивал в Любляна през 2023 г. „Реакциите на публиката в Испания за този филм са много позитивни. Историята, която разказва и емоциите, с които докосва, са познати за тях, но доста различен е начинът, по който разказвам за цялата атмосфера на Балканите, предполагам, че си подават ръка“, споделя режисьорът.

 

От екипа на филма казват, че той не бива да бъде разглеждан през призмата на интимните отношения между двама мъже, а идеята била много по-широка – разглежда се въпросът за това какво е да си от малцинствата в България, какво е да си отраснал в дом и какъв шанс имаш после за приобщаване в обществото.

 

Същевременно актьорът Димитър Николов упрекна българските журналисти, които акцентират на факта, че „Любен“ е първият български ЛГБТ филм.

„Мислех, че по-важно е, че това е филм за човешките взаимоотношения, сложни съдби и време в което живеем. А сексуалната ориентации е нещо, което няма нищо общо с житейската проблематика и човешката душа. Както и обърканост на съдбите. Но, да. Заповядайте през юни да видите този филм. Няма да коментирам коментиращите. Твърдо заставам зад филма и позицията ми не е платена от никого. Освен че е защитена от моята ценностна система. И морал. За който има. И където е останал“, написа Димитър Николов във фейсбук. „Любен“ има възрастово ограничение 18+.

 

Миналата година симпатизанти на „Възраждане“ блокираха прожекциите на филма „Близо“ в столицата и във Варна, който бе част от програмата на „София прайд“. Филмът спечели Голямата награда на фестивала в Кан, а историята проследява 13-годишните Лео и Реми, които от малки са много добри приятели.

„Близо“ бе определен от кинокритиката като превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението. У нас т.нар. патриотични групи заявиха, че филмът е педофилски и настояха да бъде забранен.

Източник: Уикенд