Сякаш напук на времената на световна несигурност, в които живеем, кметът на Каварна Елена Балтаджиева си е наумила да тегли заем в размер на 20.6 млн. лв. и това е само главницата, уточняват запознати. Казано с други думи, тя възнамерява да организира пир по време на чума.

Очевидно е решила година преди местните избори да удари здраво джакпота, тъй като няма да й се наложи да връща тя парите от джоба си, а нейната глупост ще бъде платена от хората. 
С милионите ще се финансират четири златни проекта като например изграждане на улична канализация по улицата със странното име „Нефтяник“, за която са предвидени 3 млн. лв. и то забележете – за 383 м. Прости сметки сочат, че метърът ще струва 7 800 лв., което си е направо световен рекорд.

Други 3.5 млн. лв. са предвидени за градски парк в Каварна. С парите щял да се финансира и пътят до морето, който е с дължина 2.6 км. като за него са предвидени 9.8 млн. лв.
Тук обаче идва интересното – за същият този път, е пусната обществена поръчка, която е била на стойност 6 млн. лв. Виждате разликата, нали? Само месец по-късно тази поръчка бива внезапно отменена. И изведнъж през септември набъбва с близо 4 млн. лв. Чак пък такава инфлация?!

Четвъртият проект, заради който Балтаджиева възнамерява да зароби Каварна с огромния заем е ремонт на няколко улици за 4.3 млн. лв., което също е на ръба на здравия разум. За да бъде придадена що-годе законна форма на странното намерение на Балтаджиева да товари града с кредити и лихви, е обявено провеждане на обществено обсъждане, което е насрочено за след 10-тина дни – на 16 септември, а законът изисква 30-дневен срок.
Още повече, че е записано, че документите могат да бъдат разгледани в сградата на общината до 6 октомври. По всичко личи, че или някой в кметството не е в час, или не си взема редовно хапчетата.

Освен това в документацията за обсъждане са записани някакви абсурдни цени, без да е представена основата, върху която са направени тези изчисления. За сметка на това от кметството са обявили името на банката, от която ще бъде изтеглен кредитът. Само да отбележим, че в такива случаи трезорът трябва да бъде избран чрез обществена поръчка, оно очевидно юристите на градоначалника на Каварна толкова си могат. Така и не става ясно дали посочената банка изобщо е наясно с намеренията за този кредит.

Намеренията на кметството са тези милиони, заедно с лихвите да бъдат върнати до 12 години. Излиза, че на година, каварненци трябва да плащат по 1.9 млн. лв. И тук е много важно да посочим, че тези пари трябва да бъдат осигурени от собствени приходи. Съгласно законовите разпоредби, общината не може да си позволи да плаща годишна вноска, надвишаваща 15% от собствените си приходи, но на кого му пука какво пише в закона…

През последните години Каварна успява да изкара по 6 млн. лв. годишно, което на практика означава, че не може да си позволи да плаща дълг, надхвърлящ 900 хил. лв. годишно, а както виждате кметът настоява той да е двойно повече.  

При общественото обсъждане хората се обявили категорично против, с изключение на предЦедателя (така изписва длъжността си самият той) Йордан Стоянов. 

Оказва се, че общината планира да изплаща огромния дълг като увеличи двойно местните данъци и такси. 
Очаква се през октомври Общинският съвет да се произнесе окончателно за безумния заем. Ако нещата излязат извън контрол, може да се намеси и областният управител, който да спре заема. 
Източник: Уикенд
 

Каварна се зароби много здраво