Фермерите протестират за още и още пари от Държавен фонд „Земеделие”, кашкавалените босове от триумвирата Димитър Зоров, Димитър Минев и Димитър Маджаров пак реват за още по-дебели субсидии за виртуалните си крави, а същевременно ограбват народа с цената на прясното мляко! Бедните българи пият най-скъпото мляко в Европейския съюзпоказват данни на сайта numbeo.com, който сравнява цените на редица основни стоки в градове по целия свят.

Литър прясно мляко в София струва средно 1,61 евро, или 3,14 лв. Това е повече отколкото в най-скъпите за живеене градове в Европа. В Лондон литър мляко струва средно 1,54 евро, в Париж е 1,43 евро, във Виена е 1,47 евро, а в Берлин е 1,21 евро. В столицата на Румъния, Букурещ продават литър прясно мляко по 1,43 евро, а в столицата на Полша, Варшава цената е само 0,95 евро, показват данните.

Изкупната цена на млякото в България в края на януари е 90 ст. за литър, като реално няма промяна през последния месец, показват данни на Министерство на земеделието.

Според данни на европейската статистическа служба Евростат изкупната цена на млякото в България почти не сe различава от тази в страни като Германия, Франция, Дания, Румъния, Нидерландия и Португалия. Но крайната цена на млякото в магазините у нас е по-висока отколкото в тези страни.

Изкупната цена на млякото в Австрия е по-висока отколкото в България, но крайната цена в магазините във Виена е по-ниска отколкото в София. В Гърция изкупната цена на млякото е още по-висока – надхвърля 50 евро за 100 кг, показват данните на Евростат. Въпреки че в България взимат млякото от фермите на значително по-ниска цена от около 45 евро за 100 кг, крайната цена в магазините в София е средно 1,61 евро за литър, при 1,58 евро в Атина.

Заплатите на заетите в предприятията за бутилиране на мляко, на шофьорите, които го превозват, както и в магазините, където го продават, не са по-високи отколкото заплатите във Франция, Германия и Австрия. Дори напротив, заплатите в България са най-ниските в ЕС. Разходите за изграждане на складове и за покупка на камиони у нас също не са по-високи, отколкото в останалите страни от ЕС. Но крайната цена на млякото в България остава по-висока.

Още през месец март миналата година Комисията за защита на конкуренция (КЗК) стартира проверки за потенциален картел между търговските вериги, тяхното сдружение и браншови обединения на производителите на млечни продукти и яйца. Стартирани бяха и производства срещу Съюза на птицевъдите в България, Асоциацията на промишленото птицевъдство, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Сдружение “Национална асоциация на млекопреработвателите”. Но близо година по-късно резултат от проверката няма.

При стартирането на проверката за картел от КЗК посочиха, че според официален доклад на Министерство на земеделието доставките на хранителните стоки до търговските вериги се обособяват в шест канала и “по всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90%”. Надценките се получават и през различни такси, които следва да се плащат от производителите, като такси за реклама, асортимент, оборот, отстъпки и други.

Любопитно е, че изкупната цена на млякото за година е намаляла с 15,9%. Същевременно цената на прясното мляко в опаковки от 1 литър, продавано на едро, не само че не е намаляла, а е нараснала с 3 на сто. Въпреки поскъпването на млякото на едро цената му в магазините за една година е намаляла с 4,2%. Това показва, че надценките, които слагат млекопреработвателите и търговските вериги, се променят, но крайният резултат за хората е, че купуват най-скъпото мляко в Европейския съюз.

Източник: narod.bg