В късния следобед вчера, без да попита представителите на Земеделска кооперация "Житен край", които поддържат обекта, поставил няколко дузини бали и днес аеропортът осъмна в граждански протест

 

Бизнесмен от Карнобат опитва да завладее държавното летище в село Екзарх Антимово, съобщиха Земеделска кооперация „Житен край”, които поддържат обекта.

 

Днес на мястото те са струпали земеделска техника от няколко села в граждански протест с цел да не продължи незаконният, според тях, процес, започнал вчера. Бизнесменът Минчо Гроздев, познат още като Бумбала, е навлязъл снощи в земеделския аеропорт и с тежка техника е поставил няколко дузини бали, ограждайки немалка част от пистата.

Около 17 ч. от кооперацията са забелязали какво се случва там и са отишли, за да проверят кой и кога е дал разрешение да се поставят бали на летището. Радко Радев - председател на ЗК „Житен край”, който е на 81 години, е бил пръв на терена заедно с внука си.

 

„Аз съм натоварен да отговарям за летището пред полицията и пред държавата, за тази цел имам всички нужни документи. Вчера две ремаркета с бали и един разтоварач дойдоха на летището. Посрещна ни непознат човек, който каза, че „началникът го изпратил” и уточни, че този началник е Минчо Грозде от Карнобат. Обадихме се на тел. 112 и след около половин час дойде следовател, после и самият Гроздев”, разказа Радко Радев. Следват груби реплики от Минчо Гроздев към Радко:.

 

„Какъв си ти, бе? Чорбаджия ли си му на това летище? Аз каквото искам, това ще правя!”

 

Крайната цел, твърди Радко Радев, е летището да изглежда неподдържано и да бъде обявено за продажба на търг. Гроздев целял да спечели този търг и да използва обекта за съхранение и производство на компост. По думите му, миналата година болтовете на специално построен навес от ЗК „Житен край”  били отрязани именно с тази идея - да се демонстрира как обектът се руши. Следва подписка в защита на летището, която бива изпратена в Министерството на земеделието, откъдето потвърждават, че обектът е държавен и толкова.

 

Иван Радев – юрист-консулт на ЗК „Житен край” обясни, че територията е отредена за селскостопанско летище. Там кооперацията притежава съоръжения, състоящи се от навес, който в момента е демонтиран, цистерни за вода, които се ползват постоянно, както и бетонна шахта. По закон всичко това е държавна собственост.

 

„От миналата година Минчо Гроздев има претенции да завладее тази територия като негова собственост - тъй като била държавна, значело, че е негова. Явно има покровителство от местната власт, полицията мълчаливо му съдейства. Към мен лично имаше отправени заплахи. Кметът на Карнобат Георги Димитров е уведомяван многократно за случващото се, но не взема никакво отношение - от страх или от нещо друго. Чуят ли, че става въпрос за Минчо Гроздев, от общинската власт никой не взема отношение”, каза юрист-консултът на ЗК „Житен Край” Иван Радев.

 

Днес от полицията са пуснали предписание балите да бъдат премахнати, но към обед, когато наш екип бе на място, те си бяха там. Преди около час, около 15 часа,  Минчо Гроздев все пак е натоварил и отстранил балите сено.

 

Очаквайте реакцията на Минчо Гроздев.

Източник: flagman.bg