Легендарната народна певица от странджанския край Калинка Згурова започва професионалната си кариера в ансамбъл „Пирин“ в Благоевград. Има записани над 300 песни, както и издадени няколко грамофонни плочи и дискове.

Тя е съпруга на най-популярния композитор Стефан Кънев. Двамата имат син, който носи името на баща си - Стефан Кънев-младши.

На 12 октомври заминава на фестивал в Турция, а на 26 е в Рим, Италия. Обожава ангажиментите си и споделя, че й харесва да живее така – от фестивал на фестивал. 
Заради ограниченията покрай пандемията не успяла да направи юбилеите – нейния и на съпруга й. при все, че всичко било предварително уговорено, два пъти отпаднало заради мерките.

Има строг режим на хранене, който спазва и не боледува. Споделя, че от десетилетие денят й започва с чаша топла вода и резен лимон, след което си прецежда тибетска гъба. Раздала е такава гъба на почти всичките си приятелки в София и Бургас. 

Щастлива е, че синът й вече си има приятелка и дори ги заръчала, че чака близначета, които да дундурка. Не крие, че в този живот най-много обича музиката, цветята и децата. 

Отбелязала рождения си ден на 25 септември в работна атмосфера и посочва, че животът й е програмиран в служба на младите таланти, възрастните хора и истинските интелектуалци, които милеят за деца сираци и изоставени старци. 
Продължава да е всеотдайна и добра душа, тъй като вярва, че благодарността е сред най-висшите човешки качества.

Признава, че обича подаръците и допълва, че често пъти много от тях пристигат при нея още преди рождения й ден. Обикновено й подаряват козметика за младост и чар. 
След като се омъжила за съпруга си – композитора Стефан Кънев, голяма част от колежките й заявявали, че е станала певица благодарение на него.

Очевидно тези „доброжелателки“ не са наясно с факта, че пее още от 7-8 клас, а има звукозаписна дейност от 13-14 годишна. Първата й музикална изява била през 19960 г. на фестивала „Странджа пее“ в Граматиково, където я наредили до Янка Рупкина, Тома Янчев и Георги Благоев. За съпруга си Стефан Кънев се омъжила едва през 1976 г.

Интересно й е как била обсъждана все от посредствени колежки, които нямали записана и една песен зад гърба си. 
Не се притеснява от старостта, тъй като работата й е свързана основно с млади хора.

След смъртта на съпруга имала 4-5 предложения за брак, но никога не давала повод на мъжете. Всички те обаче останали с пръст в уста, тъй като деликатно им заявила, че не се нуждае от мъж. Кандидатите са появили още на третата година от смъртта на Стефан Кънев, обяснявайки й колко я харесвали, но не посмели да го заявят по-рано от респект към съпруга й. Избрала е да остане сама, запазвайки паметта на съпруга си и е горда от този неин избор.

Споделя, че ако нещата в живота й не се били стекли така, че да стане певица, вероятно е щяла да се занимава с рисуване, но пак е щяла да бъде в сферата на изкуството. 
Твърди, че живее втори живот – била едва на 2 години, когато паднала жестоко по стълби, а след това претърпяла операция заради тумор на мозъка. 
Източник: Уикенд 
 

Калинка Згурова: Имах 5 предложения за брак, но…