От Елена Костова с нейната „Бъдеще за България“ до Десислава Радева почти няма Първа дама през последните години, която да не се е отчела с фондация, ангажирана с културни и социални проекти. Друг е въпросът какъв е крайният резултат от тях. Както показва опитът, далеч невинаги става въпрос за пари във въпросните фондации, а по-скоро е въпрос на престиж.

 

Съпругата на актуалния президент Румен Радев – Десислава е получила през изминалата година 710 600 лева. Поне това е отбелязано в имуществената декларация на Радев

С други думи на месец е получавала малко над 880 лева, като парите идва от фондацията й „Живата вода на България” Тя е основана през 2017 г., но досега не се е запомнила с кой знае

каква дейност През 2019 г. Радева направи националното състезание по правопис „Пазим езика си” за ученици от V я VI клас и, общо взето с това май се изчерпват самостоятелните изяви на сдружението на президентшата. Дори страницата на сдружението в социалната мрежа е много постна откъм събития.

 

Вероятно заради това Радева не е счела за нужно да подава отчети за приходите и разходите на „Живата вода на България“, защото няма и какво да отчете.

Юристи все пак обясняват, че през последните години непрекъснатите промени в закона са доста объркващи, така че фирми без дейност често не са наясно трябва или не трябва да подават финансови отчети към Агенцията по вписванията.

Все пак експертите допълват, че президентшата е задължително да подава отчети, най-малкото за да не се носят слухове за спонсори и дарения.

 

Какво се случва с фондациите на първите дами към днешна дата?

 

Антонина Стоянова

Така или иначе с „Живата вода на България“ Десислава Радева се нареди в традицията, поставена навремето от Елена Костова – ВИП съпругите да имат фондации и да развиват някаква патриотична благотворителност. Елена Костова регистрира „Бъдеще за България“ през декември 1996 г., като съпредседателка заедно с кметската съпруга Алиса Софиянска и Антонина Стоянова, жената на Петър Стоянов. Освен трите дами в управителния съвет на дружеството с идеална цел влизат още куп министерски съпруги от кабинета на Иван Костов.

Антонина Стоянова скоро след това се оттегля и по-нататък фондацията се свързва главно с Елена Костова.

 

Какво се случва с фондациите на първите дами към днешна дата? - Снимка 2

 

Елена Костова

Започва необявено съревнование сред частния бизнес кой ще дари повече на фондацията на премиершата. Само че и бизнесмени със съмнителна репутация са много щедри спонсори на „Бъдеще за България“. Оказва се, че през април 1997 г. 80 000 долара са приети от фирмата на Григорий Лучански „Теленорд".

За това споделя в медиите самият Лучански, но доста късно, в подходящ момент, когато е нужно да се нанесе удар върху правителството на Костов, започнало в този момент война с руската мафия, представена у нас от Майкъл Чорни и самият Григорий Лучански.

Шефката на фондацията потвърждава дарението и публикува списък от 41 домове за сираци и социално слаби семейства, които били пратени на летни лагери, платени с въпросните 80 000 долара. На свой ред тогавашният шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов се произнася, че компаниите на руския бизнесмен Лучански са „разплащателната касичка на спецслужбите на бившия СССР”. Така и не става ясно

обаче защо дарението на този руски мафиотски бос не е вписано във финансовия отчет на фондацията! Затова пък тръгват слухове, че с тези пари са финансирани протестите от началото на 1997 г. срещу правителството на БСП.

 

Какво се случва с фондациите на първите дами към днешна дата? - Снимка 3

 

Зорка Първанова

Друг резултат от скандала с 80-те хил. долара е, че прокуратурата тогава вади на светло най-големите дарители на „Бъдеще за България”. Оказват се, че 183 дарения идват от държавни, сред тях са БТК и „Булгартабак”, които въпреки тежкото си финансово състояние и липсата на пари за заплати спонсорират фондацията на премиершата Костова! След като правителството на Иван Костов е сменено от Симеон, скандалите около фондацията се забравят. Елена Костова и счетоводителката отиват на съд за скрити данъци и са напълно оневинени.

 

След 14 години начело на „Бъдеще за България” основателката се оттегля и вече е само шеф на настоятелството. Сега ръководството на фондацията е поверено на жената на Спас Гърневски – Донка Гърневска. Преди това тя е била шефка на филиала на „Бъдеще за България” в Пловдив.

 

Сред активистките на фондацията продължава да се подвизава и Мая Кирчева, която със съпруга си Георги Кирчев, наричан навремето „касичката на Командира”, са семейни приятели на Костови. Преди години Кирчеви нашумяха като собствениците на сградата убиец на столичната улица „Алабин” 39, която се срути и уби две момичета. След фалита на КТБ пък се разбра, че съпрузите са получили и много кредити от банкера Цветан Василев – и като физически лица, и чрез фирмите си „Хрисома" и „Витоша 13”.

 

Какво се случва с фондациите на първите дами към днешна дата? - Снимка 4

 

Ева Соколова

Президентшата Антонина Стоянова също има своя фондация с интерес към културните събития.

Буквално няколко месеца след като е създадена “Бъдеще за България”, през февруари 1998 г., Стоянова регистрира „Ценности”, със задача да съхранява и развива „изконните български ценности, които са в основата на нашата национална идентичност и благодарение на които народът ни е устоял през вековете, създавайки неповторими духовни и художествени богатства". Така помпозно са обявени целите на този проект на амбициозната президентша, която се запомни с претенциите си за аристократизъм и с шапките си като неин отличителен аксесоар.

 

Последната изява на фондацията напълно в този дух е изложбата „Сандро княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба". Тя беше открита наскоро в Националната галерия, като заявката беше, че ще е първата експозиция, показана в новата сграда на парламента, тоест в бившия Партиен дом.

 

Преди години обаче в списъка със сделки на скандалната общинска фирма „Софийски имоти“ фигурира и продажба на имот, чийто купувач е била фондация „Ценности”. Закупени са два етажа от страда на ул. „Шести септември“ 34 с обща площ 274 кв. м. Заедно с тях фондацията на Антонина Стоянова получава и ½ идеална част от общите помещения на сградата и съответното право на строеж върху дворното място с площ над 744 кв. м.

Цената, разбира се, определена от лицензиран оценител е 145 364 лв. Според нотариалния акт в брой са платени само сумата 76 015 лв. Остатъкът от 69 349 лв. е прихванат от извършените подобрения в имота. Това се казва сделка, при това за имот в центъра на столицата.

На този адрес и досега се намира фондацията на съпругата на Петър Стоянов.

 

Още една Първа дама навремето се отчете с фондация. Проф. Ева Соколова регистрира „Национален Граждански Форум „Българка“, а сред учредителите й е и бившата екоминистърка Евдокия Манева. Тази фондация се запомни най-вече със съдебното дело, което шефката й заведе заради публикация. В нея е цитирано изказване на журналистката Виза Недялкова, че Столичната община е предоставила на фондацията на Ева Соколова помещение от 282 кв. м. на ул. „Янко Сакъзов“ 15, което да ползва 10 години. Соколова обаче се почувствала оклеветена от медийните публикации, въпреки че има действително такова решение на общинарите. Около тези разправии професорката по химия отбелязва: „Всичко, изписано по вестниците срещу Елена Костова и фондацията й „Бъдеще за България”, е неоснователно и цели единствено дискредитирането на СДС! Няма никакво място за скрупули,

когато става дума за събирането на средства. Нямам никакви проблеми, както със сумите, пристигащи във фондация „Българка“, така също и със спонсорите. Другото са компромати“.

 

В онези години Соколова винаги е подчертавала, че фондацията й ползва скромен таван, за който плаща наем, а служителите й работели без пари. Вдовицата на някогашния шеф на парламента и вътрешен министър Йордан Соколов наскоро навърши достолепните 90 години, а фондацията й отдавна е закрита.

 

За разлика от ВИП дамите демократки, 3орка Първанова, съпругата на червения президент Георги Първанов, не се отдаде нито на благотворителност, нито се отчете със свое гражданско сдружение.  Все пак да отбележим, че съпругът й, президентът Първанов, през 2003 г. даде старт в партньорство с Би Ти Ви и „Шоуто на Слави“ на кампанията „Българската Коледа”, с която и до днес се събират пари за детското здравеопазване.

 

Самата Зорка Първанова пък нашумя с лъскавия си спа хотел в Белчин баня. Днес вече синовете на Първанови са фирмаджии – милионери, поели бизнеса на фамилията.

Източник: Уикенд