На 9 ноември 2018 г., цели 9 години след една от най-зрелищните и противоречиви операции на ГДБОП акция „Октопод“, Специализираният наказателен съд оневини главния обвиняем в този процес Алексей Петров. Бившият командос и съветник в ДАНС беше оправдан изцяло като бос на сраснал се с държавата мафиотски синдикат, налагащ повсеместен рекет на бизнесмени, заграбващ апетитни стопански дейности и поръчващ отвличания и убийства над конкуренти и замогнали се на ръба на закона предприемачи.

 

Оправдан беше и Антон Петров – Хамстера, дясна ръка на Трактора и сочен като „мозъка“ на бандата за похищения на богаташи „Наглите“. Днес и двамата ключови подсъдими в знаковия процес „Октопод“ са мъртви – през август 2021 г. Тони Хамстера загина след 40-метров полет с джипа си в пропаст в Рила планина, а в сряда по обяд Алексей Петров също намери смъртта си в планина, покосен от оловото на наемен убиец. „

 

Припомняме позабравената хронология и детайли от процеса срещу Алексей Петров.

 

Трилърът „Октопод“ стартира на 10 февруари 2010 г., когато рано сутринта десетки маскирани и тежковъоръжени командоси обсадиха непристъпната дотогава „улица на баретите“ в столичния квартал „Кръстова вада“ и измъкнаха с белезници от добре укрепените им домове Алексей Петров и Антон Петров – Хамстера. По същото време антимафиоти задържаха и братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, контролиращи „входа и изхода“ на „Кремиковци“ и завзели съвместно с Алексей Петров бизнеса с шлака и скрап на металургичния комбинат.

 

Шумната операция бе шокираща за мнозина – в онзи момент Алексей Петров беше смятан за един от най-влиятелните мъже в държавата. Само месеци по-рано бившият командос и един от пионерите в силовото застраховане от зората на демокрацията колеше и бесеше в ДАНС и разполагаше със страховита шпицкоманда, наречена ОСА и ръководена от Велин Хаджолов.

 

Влиянието на Алексей Петров в ДАНС се беше засилило неимоверно през 2009 г. около парламентарните избори. Говореше се, че той малтретирал физически даже заместника на Петко Сертов – Иван Драшков, и използвал поста си на „съветник“ в службата, за да репресира знакови мафиотски босове с намерението да завземе бизнеса им. С името на Алексей Петров се свързваше и партията „Ред, законност и справедливост“ на Яне Янев, който успя да влезе в парламента през есента на 2009 г. най-вече благодарение на папките с информация и разкрития за корупция, които според мнозина получаваше от своя опекун.

 

Малко след парламентарните избори през 2009 г. Алексей Петров подаде оставка като „съветник“ в ДАНС и побърза да си спечели благоволението на новата власт в лицето на ГЕРБ, предавайки на новозастъпилия премиер Бойко Борисов „загубени“ секретни документи от предшественика му Сергей Станишев. Така доскорошният премиер стана клиент на прокуратурата и Темида, преди да бъде оправдан по това дело през есента на 2016 г.

 

Въпреки предателството срещу Станишев, примката около Алексей Петров започна да се затяга в края на 2010 г. Тогава МВР разби бандата за отвличания на богаташи „Наглите“, похитила 13 баровци и прибрала почти 10 милиона лева откуп за животите им. Оказа се, че всички задържани са бивши автокрадци и са част от обкръжението на Антон Петров – Хамстера.

Публична тайна бе, че ролята на Хамстера в застрахователната компания „Лев Инс“, свързана с името на Алексей Петров, бе да профилактира автокрадците, които не смееха да задигат автомобили, застраховани в „Лев Инс“. Дружеството беше пуснало и застраховка „Отвличане“ след едно от поредните похищения за откуп.

 

Как Трактора беше оправдан за рекет и поръчкови убийства по делото „Октопод“

След акцията срещу „Наглите“ дойде ред и на операция „Октопод“ и тогава някои от жертвите на отвличания се осмелиха да изкажат подозрения, че задържаните Алексей Петров и Тони Хамстера са оркестрирали действията на Прокопи Културиста и бандата му. В дома на Тони Хамстера бяха открити банкноти с номинал от 100 лева – част от откупа, платен за живота на един от похитените. Появиха се и слухове, че Антон Петров е спускал задачите кой да бъде отвлечен на Веселин Янев – Вальо Бореца. Той бе сочен като „килъра на „Октоподите“, твърдеше се, че организацията е възлагала на него и хората му поръчкови убийства.

 

Смяташе се, че Бореца е отговорен за бомбен атентат срещу столичен бардак в центъра на София и че лично е ликвидирал люлинския банков обирджия Йордан Цонков – Джиджи. В крайна сметка укриващият се в Гърция Вальо Бореца беше арестуван няколко месеца по-късно и осъден за опит за убийство срещу Мартин Първанов – Лудия.

 

 

Докато Алексей Петров обитаваше столичния арест,  антимафиотите удариха дузина публични домове и стриптийз барове, стопанисвани от приближения до Трактора сутеньор Димитър Митров – Митко Полицая. Очакванията, че Алексей Петров ще бъде подсъдим за търговия с жива плът, поръчкови убийства и отвличания обаче не се оправдаха

 

Срещу Алексей Петров не бяха повдигнати и обвинения за източването на „Кремиковци“, макар Александър Томов – Сашо Апашо да свидетелстваше, че именно Трактора е прогонил от България индийския милиардер Прамод Митал, който бе купил металургичния комбинат. Според твърденията на Томов, силоваци на Алексей Петров пребили няколко индийци, изпратени у нас да надзирават работата на „Кремиковци“, а след няколко подобни инцидента Митал зарязал многомилионните си инвестиции и повече не щял да чуе за България.

 

Ключовият свидетел на прокуратурата в процеса „Октопод“ беше Пламен Устинов, трети братовчед на Алексей Петров и бивш служител от НСО. Той разказа как Петров му е поръчал 4 екзекуции – на Васил Божков, Гриша Ганчев, Валентин Шотев и хазартния бос Коко Динев. По-късно Гриша Ганчев призна в интервю, че е знаел за мократа поръчка, тъй като Устинов отишъл в офиса му и му разказал, че се готви убийството му. Показанията на Устинов, направени в съдебна зала, обаче предизвикаха единствено медиен шум, но не и разследване и повдигане на по-тежки обвинения.

Свидетелят пък на няколко пъти се ожали, че е бил заплашван от приближени до Алексей Петров, а малко преди едно от заседанията по делото „Октопод“ беше нападнат от свои съселяни и посечен с брадва. Оттогава насам за Устинов не се е чуло нищо.

 

Друг ключов свидетел – банкерът Георги Цветанов, който твърдеше, че Алексей Петров го е пребил и принудил да му прехвърли част от бизнеса си, загина в автомобилна катастрофа при неизяснени обстоятелства в същия ден, в който Пламен Устинов беше атакуван с брадва и тежко ранен.

 

Злочестата съдба на двамата свидетели срещу Алексей Петров принудиха друга свидетелка срещу бившата барета да се отметне от показанията си. Донка Митева, която първоначално беше признала пред съда, че Алексей Петров й е отмъкнал с рекет и измама апартамент от 250 квадрата и опитал да я обезщети с автомобил „Мерцедес“ впоследствие оказал се откраднат от дъщерята на Симеон – княгиня Калина, се отрече от думите си с обяснението, че е била подведена от прокуратурата.

 

Съдебното дело „Октопод“ се прочу и с друго – от този процес бяха отстранени по различни причини и прокурорът и съдията. Най-странна беше съдбата на бургаския магистрат Светлозар Костов. Той беше докаран в София от морския град с репутацията на прокурора, вкарал в затвора Митьо Очите, и очакванията към него бяха да събере доказателствата, нужни за ефективна присъда на о6виняемите по делото „Октопод“. Светлозар Косто обаче като че ли взе, че се справи с тежката задача, а усърдието му да разплита стари престъпления не се хареса на мнозина. Костов бе уволнен от Специализираната прокуратура, а отстраняването му притъпи остротата на държавното обвинение. Някои мнителни съдебни наблюдатели уверено твърдят, че Костов е махнат именно за да не вкара в затвора Алексей Петров, заковаващ го с годни за пред съда доказателства...

 

От процеса беше отстранена и съдийката Румяна Ченалова, която бе „разжалвана“ след избухналия няколко грандиозни корупционни афери. Така делото бе пренасочено към Специализирания съд, силно. „окастрено” откъм първоначални свидетели и обвинения.

 

Докато Алексей Петров беше със статут на обвиняем, той оцеля в зловещ атентат с гранатомети

 На 29 октомври 2015 бронираният „Мерцедес на бившия командос беше обстрелван с РПГ-та. Неуспешното покушение се състоя на метри от къщата на Трактора, а 3 месеца по-късно за атентата беше арестуван украинецът Роман Логвиненко, наел трима свои сънародници с дългогодишен военен опит да очистят Трактора. Триото украинци Артьом Темпински – Йевен Балков – Максим Чорни все още се издирват, тъй като те успяха да избягат от България, преди да бъдат задържани.

 

Оправдателните присъди, постановени на 9 ноември 2018 г. на Алексей Петров и дясната му ръка Тони Хамстера не изненадаха никого. Те станаха поредните знакови обвиняеми, триумфирали в съдебната зала след дългогодишно туткаво правосъдие.

 

Само преди няколко месеца – на 7.12.2022 г. застрахователната компания „Лев Инс“, свързвана неформално като собственост на Алексей Петров, осъди МВР и прокуратурата за рекордно обезщетение в размер на 82 300 000 лв. (48 300 000 лв. основна сума плюс лихвите за 7 години) заради „сериозно увреден имидж и репутация“ покрай делото „Октопод“. Прелюбопитен детайл е, че присъдата с рекордно за България обезщетение на частно дружество е произнесена не в София, а от състав на Окръжен съд в Перник… В юридическите среди се носят слухове, че плащането на рекордната сума е било договорено на високо ниво, а някои юристи са били мотивирани със сериозни стимули.

Източник: Уикенд