Кашкавалът несъмнено се превърна в един от най-скъпите продукти в магазина, но това далеч не е гаранция за качество.

 

За да не се окажем с поредния боклук в торбата, е добре да залагаме на утвърдени производители, както и да го избираме особено внимателно, за да сме сигурни, че консумираме качествен продукт.

Тъй като се прави от над десет литра прясно мляко и зрее около 60 дни, ако цената му е твърде ниска, това означава, че производителят със сигурност е спестена или от суровината, или от времето за зреене.

 

Как да разпознаем истинския кашкавал

Ето и няколко важни характеристики на продукта, на които да обърнете внимание:

 

ЦВЯТ

Истинският кашкавал е с характерен жълт цвят, който варира до бледокремаво. Когато е недозрял, обикновено е на по-светли и по-наситени ивици.

 

ПЛЪТНОСТ

Узрелият, качествен продукт е плътен, без шупли и цепнатини. Ако има пукнатини, това означава, че има лошо протекли биохимични процеси при зреенето. Малките кръгли дупчици обикновено са признак, че има нежелани бактерии. Ако в него има големи правилни дупки, значи ви пробутват някакъв вид твърдо жълто сирене, вместо оригинален български кашкавал.

 

ТВЪРДОСТ И КОНСИСТЕНЦИЯ

Хубавият български кашкавал е по- скоро твърд, отколкото мек и се реже лесно. Има известна пластичност, но при силно огъване се чупи, вместо да се разпъва. Ако млечният продукт е твърде мек, това означава наличие на палмова мазнина. Когато го режете със студен нож, тя ще остане полепнала по него. При консумация – ако в устата ви се рони на трохи, вместо да се топи, значи нещата не са наред. При топлинна преработка парчетата се деформират, но не се стопяват и разтичат.

 

ВКУС

Вкусът на хубавия български кашкавал е характерен, млечно-маслен, без какъвто и да е горчив или кисел привкус.

 

ЕТИКЕТЪТ

Естествено, както при другите продукти и при кашкавала гледайте внимателно етикета. Той ще ви подскаже от какво е направен и дали срокът на годност не изтича.

Водното съдържание на кашкавала не бива да надхвърля 42%.

 

Цената на кашкавала скочи рекордно в последните година-две, като най-неприятно е, че дори имитиращите продукти, пълни с хидрогенирани мазнини и палмово масло, които се считат за вредни за здравето, са скъпи, а за био и еко произведените от чисто мляко, които може да откриете и на трицифрена стойност, повечето българи не смеят и да си помислят. В момента кило кашкавал варира от 15 до 35-40 лева.

 

Твърди се, че качеството на един и същи бранд у нас е по-ниско, отколкото извън граница, което означава, че плащаме твърде много като крайни потребители. Качественият кашкавал е скъп, но това не значи, че и този със съмнително качество не е. Естествено, че при опакования кашкавал няма как да съобразите всичките тези елементи, но поне ще прецените дали да купувате повторно от веднъж избрана марка.

 

Така или иначе, оглеждайте, преди да пазарувате, за да изберете качествен продукт и да не хвърляте парите си за палмово масло вместо за кашкавал от мляко.

Източник: Уикенд