Инспекторите вече започнаха с проверките за качеството на агнешкото месо, предлагано на пазара, след като до Великден остава по-малко от месец. Експертите следят за произхода, качеството и цените, както и за това дали търговците предлагат размразено вместо охладено месо.

 

Както вече стана ясно, цената на агнешкото месо по празниците ще е между 25 и 30 лева, като в момента цената му масово е 28 лева. Разбира се, очаква се дни преди Великден то да скочи още и цената му да удари поне 35 лева. Освен цената обаче, не забравяйте да проверите и още нещо – маркировката, която е показателна за произхода и качеството на месото.

 

Тук е мястото да припомним, че синият печат показва, че месото е с български произход, докато червеният разкрива, че месото е вносно. Ако пък в дадения обект се продава трупно месо, то задължително трябва да е с 3 печата – на плешката, гърдите и бута. От Агенцията по храните сигнализират, че злоупотреби се очакват както всяка година и припомнят, че са попадали на всевъзможни опити за заблуда на клиента.

В случай, че месото е било замразено и размразено в самия обект, е необходимо да има информация, че се предлага като размразено месо, а не като прясно и охладено.

 

Търговци и експерти припомнят, че при разпознаването на това дали агнешкото месо е прясно, определящ е цветът. Ако той е приятен бледорозов, розов или червен, това означава, че е прясно, докато говеждото е с малко по-тъмен цвят. По повърхността на месото в никакъв случай не трябва да има слуз или пък засъхнала кора.

 

Можете да проверите дали месото е крехко и еластично, ако поставите върху него пръста си и го натиснете – трябва да се получи трапчинка, която при прясното месо много бързо се възстановява.

Видимите мазнини са с бял до кремав цвят, но при по-възрастните животни мазнината е по-тъмна. Не на последно място, трябва да отбележим, че прясното месо има приятен мирис, а не на застояло.

 

Разфасовките задължително трябва да са етикирани и да се съхраняват в хладилни условия при температура, указана от производителя, както и да се следи срока за годност, поставен от производителя върху опаковката.

 

Дори и да заложите на говеждо, то също трябва да сте сигурни, че месото е свежо и безопасно за консумация. Заради множеството бактерии и болести, свързани с храните, старото месо е опасно за здравето. Задължително проверявайте датата „годно до“, която е индикатор за свежестта му.

Източник: Уикенд