Заради високите банкови такси, мнозина кътат белите си пари за черни дни у дома. В разгара на отпускарския сезон обаче се сблъскват с проблема къде да скрият парите, че да не станат жертва на набезите на крадците, докато ги няма у дома. Мнозина правят тайни скривалища в домовете си, които обаче невинаги са надеждни. Наивници пък ползват най-старите познати методи – крият парите в буркани, фризер, хладилник, между спалното бельо или пък в чорапите. Криминалистите обаче предупреждават, че крадците ровят именно на тези места с влизането в дома ви.

 

В крайна сметка няма универсален съвет как да съхраните спестените си средства на сигурно място у дома, така че да сте сигурни на 100%, че няма да ги намерят. Все пак, ако въображението и съобразителността ви, са в кондиция, бихте могли да се предпазите успешно от крадците.

Запомнете добре едно много важно правило – никога не споделяйте със съседи и познати къде държите пачки и бижута. Причината е ясна – често пъти по неведоми пътища тази информация може да стигне до крадците. И така, ако търсите тайно и трудно откриваемо място за крадците в дома ви, имате няколко варианта. Ето ги и тях.

 

ПОД ЛЕГЛОТО ИЛИ ДИВАНА

Може да звучи наивно, но има вариант, в който да скриете добре парите си от крадци, като използвате празното пространство под мебелите – под дивана, секцията или под леглото. Най-добре залепете плик в ъгълчетата или друга ниша, където в бързината обирджиите няма да погледнат. Методът е ефективен, когато се използват мебели, които не могат лесно да бъдат преместени или разглобени.

 

В БУРКАНИ ЗА ПОДПРАВКИ

Докато ви няма, може да скриете банкноти в едно от десетките малки бурканчета или кутийки за подправки в шкафовете в кухнята. Едва ли крадците ще отварят контейнерчетата едно по едно, а и надали ще се сетят да търсят точно там. Най-добре е, ако кутийките са много и са по-стари и неугледни, така няма да привличат и вниманието на нахлулите в дома ви.

 

МЕЖДУ СТАРИТЕ КНИГИ

Ако вкъщи имате голяма библиотека – спасени сте. Спокойно може да мушнете банкнотите между страниците на книги, поставени най-отзад в секциите. Ако книгите са десетки или стотици, никой крадец няма време да разлиства томче по томче, за да проверя дали случайно не сте сложили някой лев между страниците. Това е един от най-сигурните начини да опазите парите си, разбира се, ако пачката не е твърде дебела. Ако е така, тогава разпределете на няколко места банкнотите.

 

ФАЛШИВО ДЪНО

За скрити ценности в дома най-невероятни места сме гледали достатъчно филми. Използвайте фалшиви дъна в предмети от ежедневието като мебели, лампи и дори домакински уреди. Чрез промяна в структурата на определени предмети можете да създадете празно пространство под чекмеджето, под украшения и успешно да скриете парите си.

 

ЗАД КАРТИНИТЕ НА СТЕНАТА

Да направите таен отвор в стената зад картините, не е нещо ново. Това, разбира се, не е гаранция, че никой няма да се сети за това. И все пак – и това е вариант – зад изкуството да поставите втора рамка, в която да поставите ценностите си.

 

СКРИТ СЕЙФ ВЪВ ВЕНТИЛАТОРА

Използването на вентилационни отвори като скрити сейфове е гениален начин да защитите парите си. Изберете вентилационен отвор, който остава незабелязан, инсталирайте заключващ се контейнер вътре и го поставете обратно в първоначалното му положение. Този метод осигурява камуфлаж, като същевременно предлага бърз и лесен достъп до средствата ви.

 

В ТРЪБИТЕ

За най-първичен вариант се смятат тръбите, които може да заровите в двора, ако имате-такъв. РVC тръбите може да се окажат ценно скривалище за пари. Ето как работи: нарежете тръба на части, запечатайте единия край с капачка и залепете тапа за почистване към другия край. Заровете тези тръби на дискретни места в двора, но трябва да са водоустойчиви.

 

Естествено, класическият и най-сигурен метод е да ползвате контейнери или сейфове с точно предназначение за съхранение на пари и ценности, които се заключват достатъчно добре, за да може да бъдат отключени само от професионалисти или от самите вас с парола. Има контейнери, маскирани като обикновени предмети като книги, кутии от сода или дори почистващи препарати.

 

Избягвайте обаче да криете нещо ценно в спалнята. „Криминалистите твърдят, че първата стая, която крадците обръщат с хастара наопаки, е тъкмо това помещение, защото там освен пари очакват да намерят и бижутата ви. В никакъв случай не оставяйте пари по джобовете на дрехите си или пък в лъскави кутийки в гардероба, които несъмнено привличат вниманието.

 

„Ако все пак изберете най-сигурното – сейф, трябва да имате предвид какво да огледате. Естествено – първо, преценете нивото на сигурност. Различните сейфове предлагат определени степени на защита, от средно до най-високо ниво. Първо изберете размер на сейфа, който в най-голяма степен отговаря на количеството бижута и пари, които смятате да съхранявате. В крайна сметка обаче винаги е по-добре да изберете по-голям, с повечко пространство, за да поберете скъпоценните за вас предмети и пари. Разбира се, добрият сейф ще защити ценностите ви и от пожар или наводнение. Потърсете такъв от огнеупорни материали, които могат да издържат на високи температури за определено време.

 

Контейнерът трябва и да е водоустойчив, за да е застрахован срещу наводнения. Фокусът трябва да е върху нивото на сигурност, размер и капацитет, пожаро- и водоустойчивост, заключващи механизми, строителни материали, опции за монтаж, цена.

 

НАЙ-ВАЖЕН Е ЗАКЛЮЧВАЩИЯТ МЕХАНИЗЪМ

Заключването сейфа играе най-голяма роля за сигурността на вещите ви. Класическите ключалки са надежден вариант, на пък има риск лесно да се дублират ключовете. От друга страна, секретните брави предлагат повишена сигурност и удобство. В наши дни можете дори да изберете електронни брави, които осигуряват лесен достъп с ПИН кодове или биометрични сканирания.

 

Здравината и издръжливостта на сейфа зависят от материала, от който е изработен. Най-добри са скривалищата, изработени от солидна стомана, тъй като те предлагат максимална защита срещу взлом. Естествено, по-дебелите стени означават по-висока сигурност. Колкото по-тежък е сейфът, толкова по-трудно ще бъде за крадците да го отнесат.

 

Сейфът трябва да бъде здраво монтиран към стена или към пода, за да не бъде отнесен от обирджиите. Задължително ползвайте услугите на професионалист, за да бъде закрепен здраво и сигурно и така да избегнете допълнителни щети в дома ви. Някои сейфове имат допълнителни екстри като вътрешно осветление, вътрешни отделения или подвижни рафтове. Тези функции подобряват удобството в сейфа.

 

Преди да се снабдите с металното чудо, обърнете се към експерти или пък приемете съветите на опитен ключар. Те ще ви дадат ценни съвети и индивидуални препоръки, насочвайки ви към взимането на най-доброто решение.

Източник: Уикенд