Известният с издевателствата и побоите над съселяните си в Световрачене Венцислав Дамянов – Венци Боксьора е сочен за ръководител на престъпна група за трафик на хора. Смята се, че той управлява канала, минаващ през Годеч и е бил подпомаган от действащи служители на МВР от Костинброд и Трън. Преди около седмица микробус с рекордните 30 мигранти в него катастрофира, а шофьорът загина на място. Инцидентът се е случил около село Труден, като от МВР не успяха да установят самоличността на загиналия, защото е бил без документи.

Веднага след инцидента местните жители излязоха на протест, като се оплакват от липса на полицейски участък в града. Те твърдят, че трафикът на мигранти действа с пълна сила и често местните срещали огладнели бежанци, които са зарязани в нищото от трафикантите.

Запознати, желаещи да останат анонимни са уверени, че каналът е под управлението на Венци Боксьора и от неговия помощник Самбето, който е от Нови Искър. Те организирали превоза на бежанци основно от Афганистан до сръбската граница. Използваният маршрут минавал през Годеч именно заради малкото присъствие на служители на реда в района.

Тарифата била 2000 лева на мигрант, като маршрутът през Сърбия е предпочитан. Венци Боксьора контролира канала, който използва Стрезимировци за прекарването им на сръбска земя. Запознати информират, че месечно групата на Боксьора прекарва по около 300 мигранта, като в парично изражение това са над половин милион лева за месец. Твърди се, че те са прекарвани само в определени дни и часове, когато на смяна са гранични полицаи подкупени от Венцислав Дамянов. Ченгетата взимали „такса“ от 100 евро на човек.

Боксьора стана медийно известен през миналата година, когато брутални кадри на побои и насилие над невинни хора обиколиха медиите. След големия обществен интерес той бе арестуван от ченгетата. Делото му все още се разглежда и не е приключило, но това по никакъв начин не му пречи да управлява нелегалния си бизнес.

37-годишният кримигерой е известен на органите на реда, като през 2014-та година при спецакция на ГДБОП откриха сериозно  количество дрога в него и 5-те арестувани негови дилъри. Малко след това той бе пуснат под гаранция, като вероятно се е признал за виновен и е сключил споразумение с държавното обвинение.

Само няколко седмици по-късно той отново се „изяви“, като с група от няколко човека влезе в бой с охраната на нощния клуб Червило, както и с конкурентна банда. Разследващите установиха, че побоят е в опит за превземане на нарко територии и отново попада зад решетките.

Татуираният кримигерой за капак на всичко е и основен свидетел по наркоделото срещу Иван Йосифов, който е син на Йоско Костинбродския. Иван Йосифов попадна зад решетките през 2018-та година с обвинение, че е бос на група за пласиране на наркотици и подготвяни убийства. Обвинението смята, че групата е подготвяла убийствата на 3-ма полицаи и 2-ма прокурори. В „списъка“ били спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, както и шефът на отдел Убийства в МВР Михаил Наумов и 2-ма полицаи от СДВР – Алексей Василев и Даниела Димитрова.

В едно от делата срещу тях, Малкия Йоско обвини полицайката, че имала интимни отношения с Боксьора. В проверка по-късно се установява, че именно тя е подала сигнала към колегите й полицаи, че е била следена от хора, свързани с Малкия Йоско с Ауди и веднага след това те са задържани.

Тогава и адвокатът на Малкия Йоско изтъкна тезата, че високопоставени полицаи са свързани с разпределението на нарко териториите. Тя се потвърждава и от факта, че Венци Боксьора след задържането му с цял килограм хероин в Пловдив е освободен мистериозно дни по-късно.

Източник: Уикенд

Известният гангстер Боксьора движи канал за мигранти към Сърбия