В закона за държавния бюджет се въвежда ново правило с цел увеличаване на събираемостта на глобите за шофьорите. Според предложението, освен МВР, работодателят също ще може да връчва фишове за пътни нарушения.

Собствениците на фирми изразяват опасения, че това ще наложи допълнителни задължения на бизнеса и ще изисква наемане на допълнителни служители. Предложението срещна сериозен отпор от работодателите, а дори и от служителите.

Изненада: КАТ ще си събира глобите от работодателя на виновния

Бившият шеф на КАТ, Тенчо Тенев, смята предложението за "неразумно". Той коментира пред bTV: "Това са грубо казано глупости. Работодателят не може да налага на своите служители, включително шивачки, да плащат глобите им към държавата. За тази цел има държавни институции."

Предлага се също така фишовете да бъдат изпращани и по електронен път и да се считат за връчени. МВР все още не коментират направените предложения.

Финансовият министър Асен Василев подчертава, че понастоящем се събират по-малко от 50% от глобите и фишовете. Той изразява мнение, че всички мерки, които могат да увеличат събираемостта от нарушителите, следва да бъдат приложени. Също така подчертава, че електронното връчване е ефективна мярка.

Ако не се приеме глобата от наказвания, човекът, който се опита да я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. Това обаче нормативно изисква два подписа - на него и на свидетел.

Източник: lupa.bg