Въпреки множеството жалби, критики и санкции е факт, че количеството сирене с палмови масла продължава да расте главоломно, а произведеното от краве мляко, намалява значително. Това сочат резултатите от проучванията, проведени от Министерството на земеделието и храните относно дейността на млекопреработвателните предприятия у нас.
Фактите са повече от шокиращи! За 8-те месеца на годината от мандрите са излезли почти 8 300 тона фалшиво сирене, като най-голямото количество е произведено през юни – над 1 300 тона. Между 8-900 тона имитиращ продукт е продаден през февруари и март.
Само за миналата година българският потребител е изял 13 586 тона сирене с растителни мазнини. количеството е почти същото като продаденото през 2021 г. – 13 939 тона. Единственият успокояващ факт е, че у нас бил отминал пикът на производството на фалшиви сирена – през 2016 г. са произведени 16 231 тона имитиращи сирена.
Същевременно през юли и август тази година се забелязва значителен спад на производството на истинско сирене. От млекопреработвателните предприятия са излезли съответно 6 265 и 6 180 тона краве сирене. През август се забелязва спад наполовина и на други видове сирена като овче и козе. Производството на масло също е намаляло двойно – от 100-150 тона през януари март до 50-60 тона през летните месеци.
Общо в страната за 8 месеца са преработени близо 500 млн. л. прясно мляко, като 467 млн. л. е кравето, а биволското е едва 2.5 млн. л. От него са произведени над 43 000 тона пресни мека и близо 111 хил. тона заквасени млека.
Източник: Уикенд
Коментирай