Добре е да се придържате към старото правило при закупуване на дрехи – избирайте само тези от естествени материи. Колкото и модерен да е тоалетът и да ви харесва, ако е от изцяло изкуствена материя, стойте далеч от него, тъй като в противен случай можете да си докарате алергии и дори да повлияе на нервната ви система. Разбира се естественият произход на материите е най-приятен за кожата и създава добро настроение.

 

Най-комфортни са памучните дрехи, тъй като са приятни на допир и не дразнят кожата. Освен това памукът дърпа влагата и я държи далеч от тялото. Тази тъкан е много удобна и поради факта, че е дишаща. Най-голямото й неудобство обаче е, че е много се мачка и задължително трябва да я гладите.

 

Изхвърлете изкуствените дрехи на боклука

Разбира се най-добрата зимна материя си остава вълната. За най-качествена се смята тази от мериносовите овце. Влакното от нея е известно като мохер, леко и с много добра топлоизолация. Вълната е устойчива, еластична, абсорбира лесно и не е податлива на механични влияния – запазва естествената температура на тялото.

Недостатъкът й е, че е по-груба на допир и не всеки може да я понася, тъй като дразни кожата и предизвиква сърбеж.

 

Затова е препоръчително хората с по-чувствителна кожа да заложат на по-мекия вариант – кашмира. Според специалистите той топли осем пъти повече от обикновената вълна и е много по-лек, има и повече блясък, но пък е доста скъп.

 

Добре дошла в гардероба е и всяка дреха, изработена от естествена коприна, която е една от най-здравите тъкани.

Източник: Уикенд