Преди броени дни е издъхнал Камен Матов, известен още като Тимоти, който десетилетия наред е спряган за незаконен син на Тодор Живков. За това, че Тимоти е напуснал този свят внезапно на 69 години, оповести н социалните мрежи вдовицата на прочутия журналист Димитър Цонев – Мариана Цонева. Двамата с него кумуват на сватбата на Тимоти в средата на 90-те години на миналия век.

 

„Много ми е мъчно и тежко. Във вторник го изпратихме. На погребението му имаше много хора, които го обичахме и уважавахме“, сподели пред сайта Lupa.bg Мариана Цонева.

Не се съобщава причината за кончината му, но някои подозират, че е покосен от инсулт. В последните месеци обаче Камен бил видимо отслабнал и блед. Започнал да страни от бохемските компании, в които винаги е бил център на внимание.

 

Камен Матов – Тимоти, е един от двамата синове на легендарната лична секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова. Още в годините на соца се мълви упорито, че тя е и любовница на Бай Тошо – нещо, което се докладва и от чуждите разузнавания, дори от „братската“ СССР. Горинова до последно остава вярна на Живков – тя е негова неизменна дясна ръка чак до 10 ноември 1989 г. и му служи вярно повече от три десетилетия! Привлечена е като обвиняема в прословутото „Дело №1“ срещу Тато през 1990 г.

 

Именно в първите години на демокрацията се появяват и първите публикации, че Горинова е родила син на Тодор Живков. Нито тя, нито Камен ги опровергават. Факт е, че Камен живее в просторно жилище в центъра на София, което му е купено от бившия Първи.

 

Смята се, че плод на любовта на секретарката и бившия Първи е Камен. Като баща, разбира се, е вписан тогавашният съпруг на Ангелина – Христо Матов. Малко след като бебето се ражда, той я напуска. Клюкарите в годините на соца се кълнат, че причината е именно тази – Матов бил убеден, че не е баща на сина си, а детето е от Тодор Живков. След като се развежда със съпруга си, секретарката на Бай Тошо се омъжва за генерала от ДС Иван Горинов, от когото обаче няма деца.

 

Живков също се грижи за него като за роден син – невръстният Камен расте заедно с неговите деца Владимир и Людмила, което още повече подклажда слуховете. Двамата остават близки и след 10 ноември – Камен е сред редовните гости в къщата му в „Бояна“, където Живков прекарва последните си години под домашен арест. Той има силна връзка с биологичния си баща.

 

Всички го наричаха Тимоти. Това, че беше незаконен син на Тодор Живков, беше публична тайна в елитните кръгове. Аз това го знам от моя баща. Знаеше се и от Държавна сигурност, затова от главата на Камен не падаше и косъмче! Той си правеше каквото поиска, пазеха го от най-високо място. Нямам никакво съмнение в това, че е син на Живков. Разбира се, може да бъде доказано с ДНК тестове, но някой от фамилията Живкови трябва официално да го поиска.

 

А кой от тях има интерес от това?“, заяви преди години в свое интервю Дамян Дамянов, син на бившето комунистическо величие Райко Дамянов. Той посочваше, че Владимир Живков открито ненавиждал полубрат си Камен, защото смятал, че баща им обичал повече него.

 

Така или иначе, със смъртта си Камен Матов отнесе тайната в гроба. Преди няколко години си отиде и майка му Ангелина Горинова, така че вече няма кой да потвърди или отрече слуховете.

Източник: Уикенд