Най-успешният маратон с кауза в света и една от най-харесваните родни моделки Златка Димитрова си подадоха ръка за да подкрепят децата със специални потребности в инициативата Run2gether, научи ексклузивно наш репортер.

 

Организаторите на проявата издадоха, че са поканили Злати да бъде посланик на тазгодишното благотворително бягане, тъй като тя олицетворява любовта към спорта и грижата за хора в неравностойно положение, а лъчезарния й характер и готовността й да помага допълнително са наклонили везните в нейна полза. Димитрова, заедно със стотици софиянци и гости на столицата ще се съберат на 1 юни от 10 ч. пред НДК за да дадат старт на най-масовото бягане, в което освен запалени маратонци, участие ще вземат и хора с различни физически и ментални дефицити.

 

Това не е първото участие на фитнес моделката в подобни добри дела. Тя е създател и вдъхновител на фондация “Бялата лястовица”, чиято дейност също е насочена към благотворителността. Няколко часа след участието си в мини-маратона, Злати ще подкрепи и друго благородно намерение като заедно със сина си ще блесне Арена София в “Нощта на звездите” с Енчо Кирязов. Спектакълът е насочен към децата, които искат да се занимават с изкуство и събира звезди от цял свят, съпричастни с големия роден акробат.

По думите й, каузата на Run2gether я е спечелила не само със своята масовост, но и с грижите за специалните дечица в дългосрочен план. Организаторите са създали специален център-работилница, където малчугани с различни проблеми изработват множество артикули и ги продават с благотворителна цел.

 

“За мен е чест и гордост да бъда избрана за посланик на Run2gether“, сподели Златка Димитрова пред наш репортер, допълвайки, че благодарение на подобни инициативи нашето общество осъзнава, че ако всички заедно си подадем ръка, ще бъдем в състояние да направим живота на хората с увреждания по-достоен.

 

Заслугата Run2gether да се провежда от 2017 г. в България е плод на дългогодишния труд и упоритост на българската неправителствена организация Фондация Сошъл Фючър и тяхната кауза JAMBA, които станаха партньор с тайландската организация Клондинсор Ко, основана от Чачай Афибанпоонпон - организатор на най-успешния мини-маратон с кауза в света – Run2gether. Любителите на спорта с големи сърца ще бягат за седма поредна година с подкрепата на посолството на САЩ в България, а съорганизатор е “София - Европейска столица на спорта”.