Историята ни е изпълнена с много любопитни факти, падения и подеми. В нея изпъква един от царете ни, който е спряган от мнозина за един най-великите.

Историята на най-великия български цар и до днес изумява всички, а някога е бил изгнаник

Иван Асен II, един от най-великите български царе, има интересна история. Той е първородният син на цар Иван Асен I (Асен Белгун) и е легитимен наследник на българския трон. Въпреки че е на млада възраст, по времето на управлението на княз Калоян, Иван Асен постепенно започва да придобива по-значима роля и да се готви за царската корона.

През 1207 година, Калоян е убит, а Борил е издигнат на престола от превратаджиите. Иван Асен, като легитимният наследник на трона, е изправен пред опасност и е принуден да напусне България заедно с брат си Александър с помощта на верни приближени и прекарват няколко години в изгнание.

Първоначално те се укриват при куманите, които по това време са традиционни съюзници на България. Но когато куманите се присъединяват към Борил, Иван Асен и неговите последователи се преместват в земите на Киевското княжество в днешна Украйна.

През тези години, Иван Асен се стреми да възвърне българския престол и намира подкрепа в руските дружини на Киевското княжество. След дълга битка и гражданска война, Иван Асен постепенно взема предимство пред Борил и през есента на 1217 година се качва на българския престол.

Иван Асен II демонстрира умения в управлението и успява да възстанови величието на Българската държава. Той утвърждава българската власт в региона и постига значителни победи, включително битката при Клокотница през 1230 година, 12 години от управлението му.

Така Иван Асен II се превръща в един от най-великите и важни български царе, който успява да преодолее трудностите на изгнанието и да възвърне престола си. Неговото управление остава важна част от българската история и наследство, смятат историците.

Източник: blitz.bg