Замисляли ли сте се всъщност какво е съдържанието на така шумно рекламираната нова Фанта?

 

Всъщност в нея няма абсолютно никаква мистерия, но определено ви е нужен кураж, за да се запознаете в действителност със съдържанието на етикета – това, което вие реално поглъщате.

Ако трябва да обобщим накратко, то ще отбележим, че не е пускана толкоз токсичната дори „Кока-кола“, която е „майка“ на Фанта-та.

 

Истината за новата Фанта – химичен коктейл, без плодове

Да не пропуснем и факта, че най-големият производител на безалкохолни си позволява да лъже, изписвайки на етикета, че напитката е без добавена захар и съдържа „естествени захари“, но в графата калории е маркирано 0. Очевидно подценяват твърде много клиентите си и ги приравняват с малоумници. Сами се досещате, че няма как храна или напитка да има нула калории.

 

Това обаче е малката неволя. Бърз преглед на химичните съставки на газираната напитка, изброени на етикета ще ви остави без думи.

Ето и какви са съставките: вода, въглероден диоксид, киселини (ябълчена, лимонена киселина), сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, стабилизатори (акациева гума, полифосфати, глицеролови естери на дървесни смоли, захароза ацетат изобутират), подсладители (цикламати, ацесулфам К, сукралоза), консерванти (калиев сорбат, натриев бензоат), плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), оцветител (брилянтно синьо FCF).

В случай, че въпросната напитка бе създадена преди около 10 години, съставките щяха да са изписани по следния метод: 

Състав: вода, въглероден диоксид, Е296, Е330, сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, Е414, Е452, Е445, Е444, Е952, Е950, Е955, Е202, Е211, плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), Е133.

Сега, когато вече знаете истината, бихте ли си купили този коктейл от химикали? Сами си помислете дали си струва да дадете повече от два лева за половин литър от този коктейл от химии. На практика хвърляте парите си за оцветена газирана вода с добавени изкуствени подсладители като цикламати, ацесулфам К и сукралоза. 

Да ви припомним, че неотдавна СЗО обяви с половин уста, че изкуствените подсладители нанасят съществени поражения върху здравето като например повишен риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, които водят до смъртност при немалък процент от възрастните.


Няма начин да узнаете и колко са естествени “естествените ” ароматизани, тъй като те са  тайната съставна част на хранителната промишленост.
Като ароматизанти се употребяват към 3000 химични субстанции, само че задължително се единствено 2 — кофеинът и хининът. Останалите се смятат за фирмена тайна, без значение колко са токсични (официално поне не са).

“Кока-кола ” не би могла да “подслади ” никой собствен артикул с цикламат (Е952) в САЩ, тъй като това вещество там е неразрешено поради съмнения, че добавката е канцерогенна и води до понижаване на мъжките репродуктивни качества. Второто може и да е градска легенда, въпреки че атрофията на тестисите на мъжките плъхове е реалност. При женските пък е маркирано закъснение на развиването на плода по време на бременността. Защо една добавка се смята за канцерогенна в САЩ, а е надлежно е неразрешена в ЕС, е въпрос за 1 млн. $, на който едва ли някой ще ви даде отговор.

 

Ацесулфам К (Е950) се съдържа и в други артикули на “Кока-кола ”. Въпреки че няма връзка със захарта, проучвания върху животни демонстрират, че ацесулфам-К води до рязка секреция на инсулин.
Според някои експерти ацесулфам К може да провокира тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и други.

Проведените опити с ацетоацетамид — разпаден артикул на ацесулфама, демонстрират, че той провокира бързо развиване на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове. 


Сукралозата (Е955) е синтетично производно на захарта, в което някои атоми са сменени с хлорни (някои учени я назовават “братовчед ” на небеизвестния канцерогенен инсектицид ДДТ, който е неразрешен в съвсем всички страни по света!). Според публикуваната версия това вещество в началото е разработвано точно като инсектицид, само че напълно инцидентно новак химик открива сладкия й усет. Изследванията демонстрират, че сукралозата минава през телата ни и най-после попада в инсталациите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. Тестове в Норвегия и Швеция са открили съществуване на сукралоза в повърхностната вода по течението на някои водни басейни, което може да промени питателните привички на организмите и да попречи на фотосинтезата, излагайки цялата хранителна верига на риск.
Според еколози по своя резултат върху околната среда сукралозата може даже да надмине печално известния пестицид ДДТ. 

Консервантът натриев бензоат (Е445) оказва мощно потискащо деяние върху дрождите и плесенните гъби. Често се употребява заедно с калиев сорбат (както и в този случай). Натриевият бензоат обаче може да провокира алергични реакции.

В композиция с витамин С (Е300, аскорбиновата киселина в лимоновия сок) обаче бензоатите могат да образуват бензен — прочут канцероген и непосредствен другар на левкемията.
Витамин С има в петата съставна част на безалкохолната напитка — сок от лимон от концентрат.

Плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), поставени в края на листата със съставки демонстрират само, че количеството им е микроскопично. Колкото да попада нещо натурално в състава. Общоизвестно е, че съставките се изброяват съгласно количеството им в продукта. Неслучайно последни са консервантите и оцветителите, които типично са в най-малки количества.

Брилянтно синьо FCF (Е133) провокира алергични реакции, астматичен припадък. Синият оцветител, на който “Фанта ”-та дължи цвета си уврежда сериозно стомашно-чревния тракт. През годините дори се твърди, че оцветителят е канцерогенен.

А от кое място се е взел натрият в безалкохолната напитка? От синия оцветител, който нормално се създава под формата на натриева сол (защото тя има по-добра разтворимост във вода), от консерванта натриев бензоат и изкуствения подсладител цикламат, нормално също създаван като натриева сол.

Е, вероятно вече ви е станало ясно, че новата “Фанта ” не е нищо друго освен токсичен химичен коктейл…

Източник: Уикенд