Последните дни на този свят на голямата българска актриса Гинка Станчева бяха тъжни и мъчителни. Тя бе сред мнозината известни, принудени да живеят бедно – зимата стоеше на студено, тъй като нямаше пари да плати парното на столичния си апартамент, в който живееше. 

 

Истината за любовните отношения на Гинка Станчева и Апостол Карамитев

Добре, че децата й помагали, че в противен случай, както самата тя се изразяваше, щяла да умре от студ и глад.

Въпреки множеството й заслуги към българската култура, държавата не й отпусна специална персонална пенсия. обикновено стоеше в дома си, увита в одеяла, шалове и жилетки, за да се стопли. Надяваше се да не я последва съдбата на редица велики артисти, умрели в мизерия.

Гинка Станчева получаваше символична пенсия, чийто размер й бе неудобно да назове. 

 

Истината за любовните отношения на Гинка Станчева и Апостол Карамитев - Снимка 2

Когато е във втори курс на ВИТИЗ се омъжва за колегата си Пейчо Пейчев, абсолвент в института.

Изпрашат го по разпределение в Благоевград, където по-късно след завършването си отива и Гинка, но тя по собствено желание.

 

Двамата играят главните роли в почти всички постановки на театъра. Пред 1958 г. биват назначени в Младежкия театър, на който остават верни до пенсионирането си. В първите години след пенсионирането й много й липсвало напрегнатото ежедневие, но по-късно свикнала на спокойствието.

 

Така и не успява да прежали съпруга си Пейчо, който си отива от този свят през 2002 г. За него тя казваше, че макар и да го няма, продължава да го обича. Всеки път, когато прегърнела негова дреха, имала чувството, че той е до нея. Съпругът й е нейната първа и единствена любов.

 

Признава, че обожавала Апостол Карамитев, но само като актьор и поради тази причина много се вълнувала, когато играела с него. Категорично обаче отрича пикантните слухове, които се носеха през годините, че е била негова любовница.

Източник: Уикенд