Анелия Георгиева Маринова, подвизаваща се и под името Анелия Георгиева Кръстовчева (ЕГН 670830****), която се гласи за главен директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД „ГВА“) на мястото на Христо Щерионов, години наред е работила за руснакът, роден в Дагестан – Апанди Ахмаевич Лахияловпродавал самолети на талибаните и съдружник на международния трафикант на оръжия Виктор Бут!

Скандалните факти разкри източник от спецслужбите, заинтригуван от новината ни, че Анелия Маринова се гласи да яхне ГД „ГВА“.

Според предоставените документи няма законен начин тя да бъде пробутана на пост поне поради две причини:

Иска да яхне ГД „ГВА“? Анелия Маринова работи за руснак, съдружник с трафиканта на оръжия Виктор Бут (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ) 

Първо, Анелия Маринова е била собственик и управител на авиокомпания „Брайт Флайт“ ООД, която е обявена в несъстоятелност преди няколко години и вече е заличена. Това може да се провери в Търговския регистър и в ГВА.

В Закона за гражданското въздухоплаване, наредбите към него и Директива № 1008/2008 на Европейския парламент и Съвета на ЕС от 24.09.2008 относно общите правила за осъществяване на действия по въздушен превоз на територията на ЕС има изрично изискване за добра финансова репутация и изискване съответните ръководни лица в авиацията да не са били управители и собственици на фалирали авиационни дружества. Очевидно е, че Анелия Маринова не изпълнява това изискване.

До края на м. юни 2023 г. Анелия Маринова беше вписана в Търговския регистър като прокурист на „Флай2Скай“ ООД – българска чартърна авиокомпания, и на „Аеровиста Инженеринг“ ООД – дружество с лиценз за Part 145 издаден от ГВА. Маринова също беше и одобрен Постхолдер (отговорен ръководител) във Флай2Скай ООД.

Първо, била е одобрена от ГД „ГВА“ на тази длъжност в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване, наредбите към него и Директива № 1008/2008 на Европейския Парламент и Съвета на ЕС от 24 септември 2008 относно общите правила за осъществяване на действия по въздушен превоз на територията на ЕС, поради това, че е била собственик и управител на авиокомпания Брайт Флайт ООД, която е обявена в несъстоятелност и е заличена. В тези закони има изрично изискване за добра финансова репутация и изискване съответните ръководни лица да не са били управители и собственици на фалирали авиационни дружества.

Иска да яхне ГД „ГВА“? Анелия Маринова работи за руснак, съдружник с трафиканта на оръжия Виктор Бут (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)  - Снимка 2

Второ, Анелия Георгиева Маринова като прокурист на „Флай2Скай“ ООД и на „Аеровиста Инженеринг“ ООД отлично знае, че истинският собственик на тези две дружества е руският гражданин Апанди Ахмаевич Лахиялов, но е прикривала тази информация от ГД ГВА от м. март 2022 г. до днес.

В продължение на 15 месеца тя е подавала в ГД ГВА неистинска/фалшива информация относно действителния собственик на тези дружества. Това е пряко нарушение на санкциите наложени от ЕС и САЩ против Русия с Регламент (ЕС) 2022/334 на Съвета от 28 февруари 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

КОЙ Е ДУБАЙСКИЯТ БИЗНЕСМЕН С РУСКИ ПАСПОРТ АПАНДИ АХМАЕВИЧ ЛАХИЯЛОВ, реален собственик на „Флай2Скай ООД?

Иска да яхне ГД „ГВА“? Анелия Маринова работи за руснак, съдружник с трафиканта на оръжия Виктор Бут (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)  - Снимка 3

От 2017 г. руският гражданин Апанди Ахмаевич Лахиялов инвестира в България финансови средства, които постъпват от негови офшорни фирми регистрирани в ОАЕ, Британските Вирджински острови и други държави. Сумите постъпват през ББР АД и през Уникредит Булбанк АД. Първият важен въпрос е какъв е произходът на тези офшорни пари, постъпващи в България?

Иска да яхне ГД „ГВА“? Анелия Маринова работи за руснак, съдружник с трафиканта на оръжия Виктор Бут (СНИМКИ + ДОКУМЕНТИ)  - Снимка 4

Виктор Бут, познат и като „търговецът на смъртта“, излежа 10 от общо 25 г. в затвор в САЩ по обвинения в трафик на оръжие. През декември 2022 г. беше освободен и върнат в Русия 

От информация свободно достъпна в интернет може да се удостовери, че руският гражданин Апанди Лахиялов е продавал самолети на талибаните в Афганистан през 1999 г. и е работил с международният трафикант на оръжие Виктор Бут, който през изминалите 10 години излежаваше 25-годишна присъда за трафик на оръжие и наркотици в САЩ.

Това може да се провери в интернет публикации, а също и в книгата Merchant of Death – Money, Guns, Planes, and the Man Who Makes War Possible, written by: Douglas Farah, Stephen Braun.

Очаквайте ВТОРА част на разследването за връзките на Анелия Маринова с международни аферисти, търгуващи с оръжия и наркотици

Източник: narod.bg, crimesbg.com