Мария Петрова – изпълнителката на стари градски песни, напусна този свят с незавършени мечти за бъдещето си.

 

Тя стана известна след участието си във фестивала "Златен кестен" в началото на 90-те години. Нейните записи бяха издавани от музикалния гигант "Пайнер", а мнозина я наричаха "примата на старата градска песен". На 82-годишна възраст, след кратко, но тежко боледуване, тя напусна този свят.

 

Инсулт отне живота на певицата Мария Петрова

Причината за смъртта на Мария Петрова стана инсулт. Тя беше приета в болница, където се бориха за живота й в продължение на две седмици. За съжаление, Петрова почина ден след рождената дата на покойния й съпруг. Преди трагичния край, изпълнителката беше заета с ремонт на своя апартамент в Ловеч и остави след себе си незавършен албум.

 

„За три години само веднъж, по изключение, излязох в центъра на града. Ще ви призная, огорчена съм от отказ да бъда удостоена със званието „почетен жител". Наградата не ми е била цел, нито е моя инициатива. Но след като научих, че отличаването ми е било осуетено от една госпожа, на която нищо лошо не съм й направила, но явно съм й несимпатична, много ме заболя. Засегна се достойнство то ми“, сподели Мария Петрова около Великден.

 

Тя имаше планове за нови концертни изяви, очакваше с нетърпение и появата на следващия си диск. Мария Петрова е родена на 30 октомври 1940 г. в село Торос, община Луковит. От пълнолетието си живее и работи в Ловеч, където се омъжва и отглежда двете си деца.

През 1960 г. завършва Института за детски учителки във Враца, след което се връща в Ловеч, за да практикува повече от 30 години. Работила и като окръжен методист в инспектората по образование.

„Една прекрасна жена, която аз познавах и помня като моя учителка от детската градина. Учителка, при която децата никога не плачеха, защото тя ни грабваше на ръце и ни носеше по стълбите, пеейки като ни посреща. По цял ден си пееше, докато се грижи за нас. Така изрази тъгата си от кончината на Мария Петрова нейна пораснала възпитаница.

 

През целия период на трудовата й дейност като детска учителка е пяла любителски с различни състави, групи и индивидуално. Явявала се е на редица фестивали и конкурси, основно за народна песен, където е печелила отличия. Участвала е във филмови продукции на БНТ при режисьора Иван Братанов. След пенсионирането й през 1993 г. се явява на изключително популярния и авторитетен фестивал на старата градска песен Златен кестен“ в Петрич, където печели I награда на журито и I награда на публиката за изпълнение на песента „Пред камината“. На фестивала е забелязана от продуцента Митко Димитров, който й предлага договор с фирма „Пайнер“ и издава първия й албум „Пред камината“, а след него се зареждат и други албуми.

 

След успеха на албума Мария Петрова реализира телевизионни записи за БНТ в предаването „Минаха години“ и рубриката „На гости на бяло сладко“, а популярността й става огромна. Последната й изява на малкия екран бе в „БНТ завинаги“ преди няколко месеца, в издание, посветено на старите шлагери.

 

Поклонението пред паметта на певицата бе в Ловеч. Покойната ще бъде кремирана. Очаква се да бъде погребана в Алеята на именитите творци в Централните софийски гробища.

Източник: Уикенд