Автомобилът, с който президентът Румен Радев е пътувал от Шипка към честванията на Петрова нива, е претърпял инцидент.

Очевидец разкри, че лимузината на държавния глава е спукала задна дясна гума на магистрала „Тракия“ в района на Сливен. Пилотният автомобил на кортежа дори се наложило да се върне на задна скорост в аварийното платно, за да изчака гардовете от НСО да сменят пуканата гума.

Докато двама от служителите се превърнали в монтьори, други двама застанали с телата си пред страничните прозорци откъм аутобана, като закривали президента с телата си.

Стандартна процедура, действа се по протокол, коментират запознати.

От Шипка Румен Радев нападна яростно правителството и партиите, които го подкрепят, като ги обвини, че страдат от „властова булимия“, заплашват демокрацията и подготвят опорочаване на изборите. В първия си коментар след убийството на Алексей Петров държавният глава посочи, че обществото очаква отговори за ролята му в „стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него и какви високи постове са му обещавани“.

Той даде да се разбере, че не смята да свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради убийството.

„С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли да го свикам? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност. Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна.

Инцидент с колата на Румен Радев на магистрала „Тракия“

А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство и в момента отговорността е напълно размита. С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие, руши демократичния консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България“.

„Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медиите, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече – лумпензира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на конституцията“, каза Радев пред журналисти на връх Шипка, където  участва в тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

След това кортежът с президента е отпътувал към Петрова нива, където от 20 ч. ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Петрова нива е историческа местност в Странджа, в землището на село Стоилово. Разстоянието до Бургас е 67 км, а до Малко Търново е 34 км.

Източник: narod.bg