Той напълно разкри причините за високите цени на сиренето и млечните продукти в България.

Според икономиста Румен Гълъбинов, страната се приближава по цените на стоките към европейските държави, особено по отношение на потребителската кошница, която включва основно хранителни продукти.

Гълъбинов поясни, че основната причина за по-високите цени на храните в България е липсата на национално производство в тази област. Например, цените на яйцата и пилешкото са по-ниски, защото има значително количество местна продукция. В сравнение с това, млечните продукти се произвеждат главно от вносни суровини.

Икономист каза цялата истина за сиренето, разбра се защо е скъпо

Икономистът поясни: "Млякото се внася в цистерни и се преработва в сирене, което увеличава стойността му."

Също така, Гълъбинов подчерта, че България има ограничено селскостопанско производство, освен за зърнените култури. Той посочи, че нивото на инфлацията намалява и следващите три месеца не би трябвало да има значително увеличение на цените на храните. Въпреки това, икономистът отбеляза, че има увеличение на цените, особено при плодовете и зеленчуците.

Според Гълъбинов, държавата не се намесва значително в определянето на цените, като оставя регулацията на пазара да действа сама. Този подход прави цените в България сравними с тези в Румъния и Гърция.

Източник: blitz.bg