Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия. 6000 е ориентировъчна бройка на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия. Това призна председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по БНТ, след като дни наред властта отричаше, че ще се превърнем в бежански лагер заради претенциите на Виена като условие за Шенген.

Според нея бройката, за която се заговори като условие на Австрия, е ориентировъчна и става дума за лицата, които са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по сега действащия регламент Дъблин, обясни Тошева.

Според нея Австрия вероятно иска да подчертае каква е установената бройка подлежащи на връщане чужденци и по тази причина е дала конкретна цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, коментира Тошева.

Като цяло изпълняваме връщанията – заявени трансфери, както от Австрия, така и от други държави като Германия, Франция, заяви председателят на Агенцията за бежанците.

Системата „Дъблин“ не работи успешно, особено при миграционен натиск. Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден, призна Тошева.

И все пак е истина! Приемаме 6000 афганистанци от Австрия

По думите ѝ през 2023 в България са върнати 590 лица. „Процедурите по връщане включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България“, добави още тя.

Ръководителката на бежанските центрове у нас обобщи, че към момента те са запълнени до 72%. „Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в „Овча купел“. Има много непридружени, непълнолетни лица. В центъра има около 370 деца. Другият запълнен център е във Враждебна“, отбеляза Мариана Тошева.

„Много е важно държавите членки на ЕС да имат единен подход към страни на произход – говори се на европейско ниво за проучвателни мисии в Афганистан и Сирия, къде биха могли в определени региони да бъдат връщани техни граждани. Това трябва да е общ европейски подход, не всяка държава да договаря отделно“, каза още Мариана Тошева. Тя отбеляза, че имаме сериозен брой мигранти и от държави като Мароко, Тунис, Ирак.

По-рано от правителството нарекоха фалшива новина появилата се информация, че сред условията на Австрия, за да ни пусне по въздух и вода в Шенген, е и това да приемем обратно 6000 мигранти, главно сирийци и афганистанци.

Източник: narod.bg