Скандални документи повдигат въпроси около публично заявената загриженост на районния кмет на ОВЧА КУПЕЛ Ангел Стефанов около унищожаването на един от символите на района - секвоята!

                За секвоята се заговори усилено през м. Ноември 2021, когато граждани сезираха медии и институции за варварското дупчене и наливане на отрова в ствола на величественото дърво. Със случая се ангажира пряко и председателя на Столичен общински съвет, като около секвоята бяха монтирани осветление и видеонаблюдение. Беше направен и опит да се помогне на дървото да се пребори с отровите, чрез подхранването му.

 

                За съжаление всички тези усилия се оказаха напразни, защото „неизвестният“ извършител вече беше нанесъл огромно количество отрова и през пролетното пробуждане на дървото, тя се разнесе и превърна величествената му доскоро корона в жалък скелет.

 

                Оказва се обаче, че битката между отровителите и борещите се за запазваното на секвоята е доста по-дълга.  Докато тя се случва и кмета демонстрира загриженост и съпричастност към каузата на хората от квартала, собствеността на терена в който се намира секвоята, преминава от ръцете на район Овча купел ръцете на „инвеститора“ Ю. З.

 

                            

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ

   Ето и хронологичния ред на събитията:

-На 9.03.2021 дървото е дупчено и тровено за първи път. Кметът отива да се снима до него, заявява загриженост към растителността в града ни и представя лицето Ю. З. като собственик на терена, на който прави предписание за добро стопанисване на секвоята.

 

                -На 10.05.21 лицето Ю. З. подава заявление, да бъде обезщетен от СО Район Овча купел за имот, придобит от общината за нужди на техническа инфраструктура.

 

                -На 31.05.21, само 21 дни по-късно, пословичният със забавянията си за действия заявени от простосмъртни граждани кмет, издава заповед с която признава Ю. З. за собственик на имот 68134.4333.297, в който се намира секвоята. Същата следва да се връчи на всички заинтересовани лица и подлежи на обжалване. Според кметските критерии, денонощно дежурящите около секвоята граждани не са такива и той тихомълком удря печат „ВЛЯЗЛА В СИЛА“ на 28.06.2021

 

               

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ - Снимка 2

Тук приключва и възможността, дървото да бъде вписано в регистъра на значимите екземпляри на РИОСВ от район Овча купел, което се прави по желание на собственика. Ако това беше направено, последвалото няколко месеца по-късно увреждане щеше да доведе до десетократно по-големи санкции за извършителя. Същият щеше и да е лесно установен, ако кмета вместо снимка и сърцераздирателен статус във Фейсбук, беше предприел действия по изграждането на осветление и видеонаблюдение още след първото посегателство.

 

              

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ - Снимка 3

  -На 5.11.21 на вече „частната“ секвоя е нанесен финален удар. Това  разбуни до крайност местната общественост, която недоволна от традиционния фейсбук коментар на районния кмет, накара Столична община да вземе нещата в свои ръце. Бяха положени максимални усилия от граждани, институции и медии, но за съжаление щетата вече беше нанесена.

 

             

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ - Снимка 4

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ - Снимка 5

ХРОНОЛОГИЯ НА УБИЙСТВОТО НА ВЕКОВНАТА СЕКВОЯ В ОВЧА КУПЕЛ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ЕДИН РАЙОНЕН КМЕТ - Снимка 6

-На 23.07.22 кметът изпраща писмо до съпартийния му вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов с негова интерпретация на гореописаното, искайки съдействие от него за запазване на значимите растителни и дървени видове. Защо това бе извършено, когато вече беше ясно че на Сандов му остават още 3 дни на този пост, а не през изминалите 8 месеца, е поредният въпрос без отговор.

Източник: crimesbg.com