В петък привечер Антон Хекимян е в директорския си кабинет в Би Ти Ви. Разписва регулярните молби за отпуски, участва в редакционната планьорка, на която се уточнява редът на новините за централната емисия същата вечер, води разговори с водещите на основните публицистични предавания в събота и неделя, включително и „120 минути”, уточнява кои ще са гостите. Разделя се с колегите си малко след 18 часа, което е необичайно рано за него – като истински работохолик обикновено стои поне до 21 часа в телевизията и се сбогува с регулярното: „Хайде, до понеделник”.

 

На следващата сутрин - събота, 23 септември, в 9 часа, той се връща Би Ти Ви, където подава молбата си за напускане. Всички в телевизията са в шок. По ниските етажи тръгват слухове, че отива при конкурентите в Нова телевизия. По обяд вече става ясно, че всъщност се впуска в много по-голямо предизвикателство – влиза в политиката, въпреки че само година по-рано казва в интервю, че тя не е за него и никога не би го направил.

 

Доскорошният журналист Антон Хекимян, който в „началото на седмицата изненадващо беше представен от ГЕРБ като кандидата на партията за кмет на София, е имал сериозни търкания с ръководния мениджърски на bTV, отговарящ за финансите на медията и това е сред водещите причини, повлияли на решението му да приеме офертата на Бойко Борисов за влизане в голямата политика, издават запознати.

 

В понеделник сутринта 39-годишният популярен телевизионер беше регистриран в Общинската избирателна комисия(ОИК) като кандидата на ГЕРБ за кмет на София, след като два дни по-рано – в събота сензационно оповести в профила си в социалната мрежа„ Фейсбук“, че напуска Би Ти Ви, за да приеме ново предизвикателство. От първата частна национална телевизия мълниеносно обявиха, че приемат с „незабавен ефект“ оттеглянето му, малко след официалното представяне на Хекимян като кандидат-кмет на София, от управата на Би Ти Ви излязоха с декларация до медиите, че се разграничават от доскорошния си шеф на новините и актуалните предавания, че са спрели достъпа му до нюзрума на bTV и че се „въвеждат редица мерки, които да бъдат приложени през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на телевизията като една от най-обективните и надеждни медии в България“. 

 

Заетата оправдателна поза на висшия мениджърски екип на Би Ти Ви обаче само засили медийния и обществен залп както срещу телевизията, така и срещу Антон Хекимян – чуха се донякъде справедливи обвинения за дългогодишния медиен комфорт,  осигуряван от Би Ти Ви и от подчинените на Хекимян на Бойко Борисов и ГЕРБ.

 

Запознати от нюзрума на Би Ти Ви разкриват, че е много възможно Антон Хекимян да е бил поканен още преди месец и половина от Борисов за кмет на София въпреки твърдението на доскорошния директор на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ в телевизията, че е получил офертата от Бойко преди седмица.

 

„Още от средата на месец август в телевизията се мълвеше, че Антон е пред напускане. Той имаше сериозни търкания с висшия мениджърски екип на Би Ти Ви, ръководен от германеца Ралф Бартолейт – началниците изобщо не бяха доволни от рейтингите на актуалните предавания и сутрешния блок и от развитието на интернет платформите на Би Ти Ви. Докато Антон Хекимян беше в отпуск, се заговори, че много често е засичан в компанията на Десислава Атанасова и на Томислав Дончев. Тогава се предполагаше, че се среща с тях във връзка с отразяването на предстоящите местни избори, но на никой не му хрумна дори, че Антон ще бъде изборът на Бойко Борисов за кмет на София“, разказва редактор от новинарския екип на Би Ти Ви.

 

Според признания на други журналисти от телевизията от пролетта насам е имало брожение срещу Антон Хекимян във висшия мениджърски екип на Би Ти Ви, като най-сериозна била конфронтацията с Тонислав Попов - главен финансов директор и изпълнителен директор на „Би Ти Ви медиа груп“. Босът в сянка Тонислав Попов системно отхвърлял предложенията на Хекимян за увеличаване бройката на щата на репортери и редактори и за плавно увеличение на заплатите и хонорарите на работещите в нюзрума.

 

Исканията на Хекимян за отваряне на кореспондентски бюра на Би Ти Ви в някои областни градове също не били удовлетворени. Срещу новоизлюпения политик и доскорошен началник на новинарския отдел имало подмятания за чалгаризация на телевизията и фаворизиране на хора от приятелския кръг на Хекимян. Критиките на висшите мениджъри били насочени основно към водещите на сутрешния блок Златимир Йочев и Биляна Гавазова, които не събирали голям телевизионен рейтинг, срещу прекомерното лансиране на синоптичката Натали Трифонова и неуместните й минижупи, както и срещу нежеланието на Антон Хекимян да пенсионира като водещ на централната информационна емисия Юксел Кадриев.

 

„Някои от административните шефове на Би Ти Ви смятат, че Юксел вече не става за водещ на новините заради влошеното му зрение, което не му позволява да чете добре текстовете от аутокюто. Тази пролет, когато стана известно, че Кадриев живее в общинско жилище

в София като крайно нуждаещ се, за което плаща по 80 лева месечен наем, от управата на Би Ти Ви поискаха от Хекимян да преразпредели Юксел като водещ само на обедните емисии новини и

 

и да бъдат наложени други за водещи. Антон категорично отказа да раздели двойката Юксел Кадриев – Виктория Петрова, която е наричана „герберска“ заради дългогодишната семейна връзка на Виктория Петрова с Красен Кралев от ГЕРБ и заради общинското жилище на Кадриев, дадено му от партията на Бойко Борисов“, разкрива дългогодишен служител в Би Ти Ви.

 

Хекимян имал търкания и с назначената само преди 3 месеца за директор „Продажби“ на „Би Ти Ви медиа груп“ Велимира Петрова, която опитвала да налага мека цензура и да притиска началника на новините и обществените предавания репортерите от телевизията да не се задълбочават в „здравните“ теми и далаверите в болниците и Здравната каса заради огромния брой реклами на лекарствени продукти, които съставяли приблизително 30% от приходите от реклами на медията.

 

„През последните месеци имаше индикации, че Антон Хекимян може да бъде сменен като шеф на новините заради някои негови спорни решения. Босовете на Би Ти Ви сякаш сами го тласнаха към решението да напусне телевизията чрез създаването на тежка работна атмосфера и изискването на ежеседмични доклади за работата му“, признава служител на Би Ти Ви.

 

Хекимян захвърли 30 бона директорска заплата заради кметския стол на София

 

Други смятат, че Антон просто е „прегрял” на поста си. Той почти не ползвал отпуска и работел 6 дни седмично по 12-13 часа на ден. Бил същински работохолик – сутрин идвал в 8 и си тръгвал в 21 часа вечерта, задължително се отбивал в редакцията и в един от почивните дни.

 

„Наистина даваше всичко от себе си, но резултатите на новините не бяха добри и рейтингите падаха. Просто той не успя да се справи като директор – беше добър водещ, но лош администратор и не успя да създаде добра творческа атмосфера. Освен това беше публична тайна, че е пристрастени  се стремеше някои теми, уличаващи ГЕРБ, да не стигат до ефир, или поне да бъдат по-меко поднесени”, разказва дългогодишна репортерка от телевизията.

 

Антон Хекимян замени Венелин Петков като шеф на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви през ноември 2020 г., малко след като теле визията беше придобита от чешкия фонд РРF на ексцентричния милиардер Петр Келнер. Впоследствие Келнер загина в катастрофа с хеликоптер по време на ски ваканция в Аляска, а в началото на 2023 г. се случи голяма управленска рокада на върха на телевизията. Тогава изпълнителният директор и поддръжник на Хекимян – Мартин Швехлак, беше заменен с германеца Ралф Бартолайт, когото всички в нюзрума на Би Ти Ви сочат като душманина на Антон Хекимян.

 

Твърди се, че едно от първите действия на Ралф Бартолайт като шеф на частната телевизия е било свързано с оптимизиране на разходите на медията – тоест орязване на парите за авторско новинарско и публицистично съдържание. Заплатата на Антон Хекимян не е била поставяна под въпрос. Като директор на новинарския отдел на Би Ти Ви роденият в Стара Загора журналист е получавал по 30 000 лева месечно възнаграждение. Отделно взимал и годишен бонус в размер на 50 бона.

 

„Хекимян предпочете да направи сензационен трансфер в политиката по примера на предшественика си и свой първи ментор в Би Ти Ви – Николай Бареков, вместо да си остане на ръководния пост с високата заплата и след няколко месеца да бъде заменен с друг от новия началник на телевизията Ралф Бартолайт“, коментират в Би Ти Ви изненадващото преминаване на Антон Хекимян от „другата страна на барикадата“. Не е ясно дали Антон Хекимян ще бъде следващият кмет на София. Според социолозите кандидатурата му не бива да бъде подценявана и шансовете му да наследи Йорданка Фандъкова не са никак малки. Дори и да не стане кмет на столицата обаче, той със сигурност ще е в общинския парламент.

Източник: Уикенд