Ексградоначалникът на Кърджали Хасан Азис, срещу когото преди дни прокуратурата повдигна „кокошкарско“ обвинение заради заобикаляне на обществена поръчка за почистване на дере в един от кварталите на града на стойност 68 000 лв. през 2022 г., е забъркан в много по-мащабни далавери, свързани с чистотата, разкриват запознати със схемите на приближения до Ахмед Доган.

 

Хора от общинската администрация в Кърджали разкриват че през последните седмици Хасан Азис е разследван от държавното обвинение заради серия от сключени неизгодни договори с боклукчийския бос Румен Гайтански – Вълка за сметосъбиране и сметоизвозване. Твърди се, че от есента на 2018 г. до 2 октомври м.г. когато Азис подписва последния контракт с дружеството от орбитата на Румен Вълка „Грийн партнърс“ за събиране на боклука в Кърджали, бившият кмет е прибирал ежегодно по 1 мл. лв. подкуп от спонсор №1 на Ахмед Доган.

До този момент обаче парите, постъпвали в продължение на десетилетие в джобовете на Хасан Азис, не са открити от разследващите. Предполага се, че рушветите са били препирани през приближения до дългогодишния кмет бизнесмен и бивш общински съветник в Кърджали Ахмед Моллахасан чрез дружествата „Бонев транс груп" ЕООД,

„Арда инвест“ ЕООД и „Златен трикотаж1“. Въпросните фирми, както и още над 30 дружества под контрола на Ахмед Моллахасан са обект а ревизии от НАП като се

твърди. че данъчните са установили разминавания за над 8 млн. лв. в отчетите на орбитата от фирми зад Хасан Азис.

 

„От есента на 2013 г. когато бившият кмет н. Кърджали сключва първия договор с Румен Вълка за почистване, към „Грийн партнърс“ са преведени общо над 92 млн. лв. за събиране и извозване на боклука.

 

Към днешна дата Кърджали плаща по 8 млн. лв. на година на Вълка макар в общината да е имало постъпили оферти от други сметопочистващи дружества за същата дейност на много по-ниска цена от около 5.5 млн. лв. годишно”, твърди запознат със схемите на Хасан Азис. Според думите му бившият кмет на Кърджали ще се сдобие съвсем скоро и обвинение за сключване на серия от неизгодни договори със сметопочистващата фирма на Румен Гайтански, както и за фактуриране на 1.8 млн. лв. за експлоатация на два събирателни центъра в Кърджали, които изобщо не са функционирали.

 

В началото на седмицата Хасан Азис се ожали, че е обект на масови проверки от страна на прокуратурата, НАП и Антикорупционната комисия и разкри, че в следващите дни очаква да му бъдат повдигнати нови обвинения за злоупотреби заради „ключовата“ му роля в предстоящите избори като активист в Алианса за права и свободи на Доган. Запознати обаче разкриват, че разследването е стартирало преди повече от година и точно заради това той не е бил издигнат от ДПС за шести кметски мандат в Кърджали. Миналата есен вместо него беше издигната кандидатурата на Ерол Мюмюн, спечелил кметския мандат още на първи тур.

 

Още през лятото стана ясно, че Хасан Азис е собственик в сянка на новострояща се 6-етажна жилищна кооперация в квартал „Възрожденци“ в Кърджали. През 2021 г. шофьорът на Хасан Азис придобива по втория начин парцел в градинката между блоковете 51 и 52А, а година и половина по-късно е издадено и разрешение за строеж. Към днешна дата строителните дейности са спрени временно със заповед на кмета Ерол Мюмюн, но заповедта се обжалва в съда. В Кърджали изчисляват, че само от този проект Хасан Азис ще спечели над 5 млн. лв. Цената на квадратен метър застроена площ в Кърджали вече надминава 1400 евро.

 

Румен Гайтански – Вълка, който от 2013 г. насам чисти неефктивно, но скъпо Кърджали, обитава следствения арест в София по обвинения за неправомерно отпуснат кредит за 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. По случая са обвиняеми също бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, който е представител на фирмата, получила кредита – „Роудуей кънстракшън". Прокуратурата твърди, че Гайтански умишлено е склонил Мавродиев да извърши престъпление, като част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн., лв. а над 26 млн. лв. са били използвани от дружеството „Кристална вода“ за изплащане на задължения на ТЕЦ „Варна“, свързана с Ахмед Доган.

Източник: Уикенд, crimesbg.com