Един от най-старите спонсори на нашия художествен гимнастически ансамбъл, "Петрол" АД, се оттегли след скандала между председателката на федерацията Илиана Раева и бизнесмена Гриша Ганчев.

 

Раздялата между Наско Сираков и шефът на ЦСКА настъпи преди около месец, непосредствено след съмнителната загуба на "Лудогорец" с резултат 2:3 в предпоследния кръг на Първа лига. Няколко дни по-късно "Лудогорец" спечели 12-тата си поредна титла, финиширайки само с една точка пред втория ЦСКА.

 

Гриша Ганчев спря кранчето на Илиана Раева и й отне джиповете

Гриша Ганчев изрази своя гняв след загубата на "Левски" в Разград и се обади на Илиана Раева в същата вечер. Той неуспешно се опита да се свърже с президента на "Левски" Наско Сираков и след това продължи с дълга тирада от обвинения, гарнирани с нецензурни изрази, отправени към Раева в късните часове на нощта.

 

Последствията от нощния телефонен скандал между Гриша Ганчев и Илиана Раева дошли няколко дни по-късно, когато изпълнителният директор на контролираната от Ганчев компания Петрол АД - Георги Татарски, информирал Федерацията по художествена гимнастика, че най-големият дистрибутор на горива в България прекратява спонсорския си договор с ансамбъла.

 

От „Петрол“ дори поискали да бъдат върнати предоставените няколко джипа „Грейт Уат“, които са ползвани, както от треньори и служители на Федерацията по художествена гимнастика, така и от роднини на Ипиана Раева. Оттеглянето на „Петрол“ като спонсор едва пи ще е фатално за „златните момичета“ по художествена гимнастика, тъй като ръководената от Илиана Раева федерация се радва на щедро финансиране от държавата, както и от редица частни спонсори. Иначе от „Петрол“ помагат на ансамбъла от 7 години насам, като от компанията платиха и отборна премия от 200 000 лева след завоюването на златните медали на олимпиадата в Токио.

 

Хора от обкръжението на Гриша Ганчев потвърдиха, че баровецът от село Микре е дал разпореждане „Петрол“ да се оттегли като спонсор на федерацията по художествена гимнастика. Твърди се, че босът на „Литекс комерс“ бил бесен на Наско Сираков

и Илиана Раева, тъй като и двамата му гарантирали по-рано, че „Левски“ ще играе феърплей във футболното първенство и няма да приеме пари, за да загуби мача си с „Лудогорец“ в Разград. Усилено се мълви, че загубата на „сините“ в Разград е донесла 1 милион лева на Наско Сираков и че с част от тези пари са били погасени задълженията на „Левски“ към НАП.

 

Преди дни от управата на „Левски“ обявиха, че през месец юни са върнали общо 1 980 000 лв. от дълга си към приходната агенция. Будни левскари обаче забелязаха, че от клуба не дават обяснение какъв е произходът на 810 000 лева. Представители на сдружението „Левски на левскарите“ открито обвиняват Сираков, че умишлено е предизвикал напускането на треньора Станимир Стоилов тази пролет, за да го замени с удобния му Елин Топузаков.

 

Под ръководството на Топчо „сините“ излязоха в решителния мач срещу „Лудогорец“ със седем резервни играчи, а на полувремето от състава на „сините“ при резултат 1:1 беше сменен с най-добрият им централен защитник Ноа Сундберг, на чието място в игра се появи 17-годишният новобранец Михалев. Именно след центрирания и по вина на неопитния централен защитник „Лудогорец“ съумя да спечели мача в Разград с 3:2 и няколко дни по-късно да триумфира със златните медали след победа в последния кръг на „Черно море“, обезсмислила победата на ЦСКА над „Левски“ с 2:0 във вечното дерби.

 

Любопитна подробност е, че съвсем доскоро президентът и жива легенда на „сините“ Наско

Сираков беше обвиняван от феновете на „Левски“, че е финансово зависим от Гриша Ганчев и че босът на ЦСКА едва ли не му е личен финансов благодетел. Това доведе до изненадващото признание на Сираков, че през 2013 г., в труден период за него, Гриша Ганчев му е предоставил голям финансов заем. „Всичко по заема беше заверено, с лихви, с лихви на лихвите и т.н. През месец март 2019 г. съм изчистил всичко двойно. Докато съм жив, ще бъда приятел с Гриша Ганчев, но той не може да ме купи“, обяви емоционално Наско Сираков още миналото лято.

 

Далеч по-унизително се изказа за Сираков босът на „Литекс комерс“, когато миналото лято беше обвинен, че ЦСКА умишлено е загубил от й „сините“ финала за Купата на България: „С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник ли?“

Източник: Уикенд