Гранични полицаи от Царево са под разследване от МВР за съпричастност към канал за трафик на нелегални бежанци от Афганистан към Европа. Те са пристигали през сухопътна граница от Турция и са минавали през България в посока запад.

Проверката е започнала само преди няколко дни, след като служители на реда откриха и арестуваха над 50 мигранти от Афганистан и Африка. Те са локализирани и задържани в Бургас, местност Пода.

Разследващите установили, че заловените са влезли на територията на България в района на Резово. Озадачаващо е, че именно там има инсталирани множество системи, които да информират за нарушители на границата и да възпрепятстват тяхното влизане. Именно това води до предположение, че граничните полицаи, които охраняват района, че имат пряко участие в подпомагането на влизането на чужденците. Все пак се е наложило да преодолеят 3-метрова ограда.

Гранични полицаи замесени в нелегален канал за...

Задържаните информирали, че са платили по 1500 евро на човек, за да бъдат безпроблемно вкарани в България и да продължават в посока западна Европа.

Освен това, те дали по допълнителни 200 евро, които според каналджиите били за подкуп на МВР-служителите по границата.

Информиран източник съобщава, че Инспекторатът към вътрешното ведомство е получил информация, че служители от Гранична полиция участвали в организирана престъпна група, като срещу заплащане са допускали преминаването на големи групи от нелегални мигранти през държавната граница, а след това ги предавали на колегите си във вътрешността на страната, които ги арестували.

Според запознати именно в Резово е най-доходоносният канал за мигранти, който е под контрола на Турската мафия. По информация преди време е управляван от Калоян Колев, който е сочен за близък до Димитър Желязков – Очите.

По официални данни от властите за изминалата година са заловени почти 11 000 нелегално влезли в страната ни мигранти, като над 8000 от тях са арестувани вътре в страната, далеч от границата.

Това е притеснително число, тъй като старите граничари смятат, че съотношението заловен и преминал е 1:1 – един арестуван, един преминал.

Източник от МВР е уверен, че няма как каналът да функционира без в него да участват действащи служители от Гранична полиция. Според него именно те помагат да бъдат извозени мигрантите от района на Китен към крайната точка – зелена граница с Румъния или Сърбия.

Разследващи споделят, че всички знаят, че международните канали се ръководят от международни престъпни синдикати, но арестуваните шофьори дори не са виждали лице в лице техните преки шефове и нямам да спомогнат за откриването и задържането на лица нагоре в йерархията. Парите са ги получавали или чрез посредник или с Revolut.

Съмненията за участие на действащи граничари в трафика се допълва и от факта, че именно в област Бургас е пълно с полицаи, които имат указания да проверяват микробуси, камиони и автобуси именно за трафик на хора. Въпреки това незнайно как редовно големи групи хора преминават тази барикада безпроблемно.

Разбира се през топлия сезон трафикът е най-интензивен, тъй като рискът от измръзване при пресичането на граница и укриването липсва. От друга страна пък винаги съществува рискът туристи да забележат странната група и да информират властите.

Запознати твърдят, че мигрантите при превозването си от влизането в България до напускането в посока Западна Европа се налага да преспиват дори по няколко нощи в подготвени къщи у нас.

Източник: Уикенд