Контролът за средна скорост изглежда скоро няма да влезе в сила. Според това изискване, един шофьор може да бъде глобен както за нарушение на средната скорост в даден участък, така и за моментната скорост.

Бившият началник на КАТ, Богдан Милчев, който в момента ръководи Института по пътна безопасност, заяви следното по този въпрос: "Проблемът с нашата пътна безопасност е в липсата на отговорност. Никой не излиза и не казва, че носи отговорност с поверената му институция. Нямаме организация на движението, която поставя пътните знаци и маркировка. Имаме нужда от ново разбиране за пътната безопасност."

Той обясни, че някои от новите камери ще засичат средна скорост, докато други ще наблюдават единствено моментната скорост. По негови думи, всички усилия са насочени към изменение на поведението на шофьорите чрез контрол и налагане на глоби.

Той счита, че промяната в поведението на хората не би трябвало да се постига само чрез контрол и наказания, а чрез създаване на среда, където камерите се разполагат на места с повишена опасност от ПТП-та.

Голям обрат с глобите за превишена скорост, ето какво се случва

Относно електронните фишове, Милчев посочва, че около 50% от тях никога не се плащат, което влошава общата дисциплина и събираемост. Той отбелязва, че глобите плащат само съвестните или тези, на които им е необходимо да нямат задължения към държавата.

Също така, по въпроса за събирането на глоби, не само от шофьорите, но и от пътниците на границата, бившият началник на КАТ пояснява, че това е начин за държавата да събира допълнителни приходи.

Относно ситуацията по време на снежния капан, Милчев изрази неудовлетворение и я обвърза с политическата ситуация. Според него почистването и реакцията през тази зима не бяха на ниво и че политическата криза, в която се намира страната вече три години, допринася за несъстоятелността и неопитността при справяне с такива ситуации.

Източник: blitz.bg