Пореден позив за повръщане получи клиент на родна търговска верига, който имал нещастието да си купи пакетче с любимите на всеки нашенец слънчогледови семки от марката Rois. За негов ужас, от опаковката изпаднало гнусно “мезе” под формата на смрадлива умряла мишка, в чиито зъби била заседнала семка.

 

Бесен от гняв и безпомощност пред липсата на всякакъв държавен контрол към босовете на Rois, нашият герой Танко Марков разказа за случая и отправи апел в социалната мрежа Фейсбук към Българската агенция по безопасност на храните и останалите отговорни държавни органи. Ето какво пише пострадалият:

 

Гнус! Клиент намери умряла мишка в семките на Rois

“Семки Rois със бонус  бадеми обаче и мишки за мезе ужас и погнуса иначе контрол на храните минават и какво ли още не а  цената им е над 2 лв .......бляк бляк 🤦🤦🤦️”, не сдържа отвращението си клиентът.

 

Постът му е прочетен и споделен от стотици граждани, но държавата подозрително мълчи. Наша проверка показа, че БАБХ все още не са посочили в чия верига е станал сакатлъкът, нито са извършили проверка в складовете на Rois. Ако действаха по правилата, контрольорите вече щяха да са заградили с полиция търговската и производствена база на “ВИКТОРИЯ НУТС” ЕООД, пакетираща ядки Rois. Катинар щеше да бъде ударен и на складовете им, а цялата готова продукция под формата на милиони опаковки фъстъци, бадеми, лешници, стафиди, и най-вече злополучните семки, щеше да е иззета от веригите и дадена за проби.

 

Гнус! Клиент намери умряла мишка в семките на Rois - Снимка 2

Гризачите са едни от най-опасните вредители, защото пренасят заради, някои от които са изключително опасните чума, салмонела, липтоспироза, глисти, миши тиф, патогенен лимфоцитен венецуелски енцефаломиелит, хантавирус, и много други.

 

Мишки могат да плъзнат в складове на производители от калибъра на “ВИКТОРИЯ НУТС” ЕООД само ако не са спазени елементарни хигиенни изисквания, а ядките се смитат от мръсния и пепелив под с най-обикновена лопата, в разрез с всички добри практики за безопасност.

 

Гнус! Клиент намери умряла мишка в семките на Rois - Снимка 3

Наши източници от БАБХ и от големите хранителни вериги издадоха, че стоката на Rois и над 80% внос и изва от знайни и незнайни дестинации, където върлуват остро заразни епидемии. В този смисъл не се знае дали мишката е българска реколта или е емигрирала от Латинска Америка и Африка за да намери смъртта си в дома на Танко Марков.

 

Ако вярваме на хора, навъртащи се около столичната улица “6-ти септември”, преди време босът на “ВИКТОРИЯ НУТС” ЕООД, Христо Милев Васевски, е бил наблюдаван дали покрай импорта на ядки не внася и бели, прахообразни вещества от Перу. Разработката е в задънена улица, но подозренията остават.

Източник: crimesbg.com